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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Felippe, Arlindo Cristiano-
dc.creatorEscobar, Alessandro Espíndola-
dc.date2014-12-04-
dc.date.accessioned2017-10-03T12:26:11Z-
dc.date.available2017-09-05-
dc.date.available2017-10-03T12:26:11Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1160-
dc.description.abstractThe objective of this study was to analyze the water quality of tubular wells in the urban region of Chapecó, by determining the physical, chemical and biological parameters, following the guidelines of the American Public Health Association (APHA), and the applicable law regarding the standards potability contained in Ordinance No.2914, of December 12, 2011. Three samples were taken in three city wells, called Point A, Point B and Point C, considering that access to water these local is free to the population, which searches for a water of the quality for consumption. Analyses consisted of a review of the parameters of temperature, hydrogen potential (pH), turbidity, apparent color, electrical conductivity, total alkalinity, acidity, total hardness, chloride, total and fecal coliforms (E. coli). The results of the water from point A were in accordance with the law, and should be used for human consumption. In point B, the results of analysis in relation to total coliforms and thermotolerant parameters (E. coli), were positive in 100 mL of sample, contrary to what advocates the current legislation, which recommends the absence of microbiological parameters mentioned in 100 ml of sample. Therefore, its use is not recommended for human consumption, because this water can cause damage to health. Another parameter considered outside the standards of legislation was the pH of the water supplied in the Point C, considered too acidic, as showed on average a pH of 5.4, while the law recommends a pH between 6.0 and 9.5 as the ideal for human consumption. It is recommended that further analysis will carried at the points B and C, in order to have the confirmation of the data presented in this work and from that can be provided corrective measures regarding the results outside the standards required by law.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste trabalho foi verificar a qualidade da água de poços tubulares na região urbana de Chapecó, através da determinação dos parâmetros físicos, químicos e biológicos, seguindo as orientações da American Public Health Association (APHA), e da legislação vigente quanto aos padrões de potabilidade, constantes na Portaria nº 2.914, do Ministério da Saúde (MS), de 12 de dezembro de 2011. Foram realizadas três coletas em três poços da cidade, denominados Ponto A, Ponto B e Ponto C, considerando que o acesso à água nesses locais é livre à população, a qual procura por uma água de qualidade para o consumo. As análises consistiram na avaliação dos parâmetros de temperatura, potencial hidrogeniônico (pH), turbidez, cor aparente, condutividade elétrica, alcalinidade total, acidez, dureza total, cloretos, coliformes totais e termotolerantes (Escherichia Coli). Os resultados obtidos para a água do Ponto A estiveram de acordo com a legislação, sendo recomendado seu uso para consumo humano. No Ponto B, os resultados das análises com relação aos parâmetros de Coliformes totais e Termotolerantes (Escherichia Coli), mostraram-se positivos em 100 mL de amostra, contrariando o que preconiza a legislação vigente, que prevê a ausência dos parâmetros microbiológicos citados em 100 mL de amostra. Por isso, é desaconselhável seu uso para consumo humano, pois a ingestão dessa água poderá causar danos à saúde. Outro parâmetro considerado fora dos padrões da legislação foi o pH da água ofertada no Ponto C, considerado muito ácido, já que em média apresentou um pH de 5,4, enquanto a legislação preconiza um pH entre 6,0 e 9,5 como o ideal para consumo humano. Recomenda-se que sejam efetuadas mais análises nos Pontos B e C, para que se tenha a confirmação dos dados apresentados por este trabalho, e a partir disso possam ser providenciadas medidas corretivas em relação aos resultados fora dos padrões exigidos por lei.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jeferson Rodrigues de Lima (jeferson.lima@uffs.edu.br) on 2017-09-06T00:42:37Z No. of bitstreams: 1 ESCOBAR.pdf: 897166 bytes, checksum: 04feedf3f47888ec2c04e1a7f7c2fe32 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2017-10-03T12:26:11Z (GMT) No. of bitstreams: 1 ESCOBAR.pdf: 897166 bytes, checksum: 04feedf3f47888ec2c04e1a7f7c2fe32 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2017-10-03T12:26:11Z (GMT). No. of bitstreams: 1 ESCOBAR.pdf: 897166 bytes, checksum: 04feedf3f47888ec2c04e1a7f7c2fe32 (MD5) Previous issue date: 2014en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Chapecó-
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectÁguas subterrâneaspt_BR
dc.subjectHidrologiapt_BR
dc.subjectPoços artesianopt_BR
dc.subjectQualidade da águapt_BR
dc.subjectAnálise da águapt_BR
dc.titleAnálise da qualidade da água de poços tubulares na região urbana de Chapecó - SCpt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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