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dc.contributor.advisor1Treichel, Helen-
dc.creatorBonatto, Charline-
dc.date2018-
dc.date.accessioned2018-10-17T18:44:19Z-
dc.date.available2020-09-01-
dc.date.available2018-10-17T18:44:19Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2175-
dc.description.abstractFaced with the possibility of shortage of fossil fuels, researchers have focused their research for alternative production of biofuels. However, to ensure an increase in the energy matrix, we need to ensure that the process can be expanded in scale until you reach the level of trade. In this sense, this study evaluated the expansion of scale in the production of second generation ethanol, using hydrolyzed sugarcane bagasse industrial (with presence of inhibitors), fermented to Wickerhamomyces sp. UFFS-C.E-3.1.2, in the bioreactor. Two fermentations were performed, one without pH control and another with a pH controlled at 7.00. The fermentation conducted at pH adjusted favored xylose consumption in addition to glucose and led to a 10% higher ethanol production (9.25 g / L) when compared to the fermentation production without pH control (8.35 g / I). The results indicate that the inhibitory effect of acetic acid can be reduced with the increase in pH, favoring the consumption of pentose levels by the yeast Wickerhamomyces sp. UFFS-C.E-3.1.2. The increase of scale in bioreactor obtained results similar to those obtained in the fermentation process conducted in erlenmeyer, indicating the possibility of enlarging the system to commercial level.pt_BR
dc.description.resumoDiante da possibilidade de escassez dos combustíveis fósseis, pesquisadores têm voltado suas pesquisas para produção de biocombustíveis alternativos. Porém, para garantir um aumento da matriz energética é preciso garantir que o processo possa ser ampliado em escala até chegar a nível comercial. Nesse sentido, este estudo avaliou a ampliação de escala da produção de etanol de segunda geração, utilizando hidrolisado de bagaço de cana-de-açúcar industrial (com presença de inibidores), fermentado por Wickerhamomyces sp. UFFS-C.E-3.1.2, em biorreator. Foram realizadas duas fermentações, uma com hidrolisado sem controle de pH e outra com pH controlado e mantido em 7,00. A fermentação conduzida com pH ajustado favoreceu o consumo de xilose, além da glicose e levou a uma produção de etanol 10% maior (9,25 g/L) se comparada com a produção obtida na fermentação sem controle de pH (8,35 g/L). Os resultados apontam que o efeito inibitório do ácido acético pode ser reduzido com o aumento do pH, favorecendo o consumo dessa pentose pela levedura Wickerhamomyces sp. UFFS-C.E-3.1.2. O aumento de escala em biorreator obteve resultados similares aos obtidos na fermentação conduzida em Erlenmeyer, indicando a possibilidade da ampliação do sistema a nível comercial.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2018-10-17T18:42:42Z No. of bitstreams: 1 BONATTO.pdf: 438045 bytes, checksum: 735581df49f08af54268aa8441183f68 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2018-10-17T18:44:19Z (GMT) No. of bitstreams: 1 BONATTO.pdf: 438045 bytes, checksum: 735581df49f08af54268aa8441183f68 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2018-10-17T18:44:19Z (GMT). No. of bitstreams: 1 BONATTO.pdf: 438045 bytes, checksum: 735581df49f08af54268aa8441183f68 (MD5) Previous issue date: 2018en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectBiocombustíveispt_BR
dc.subjectEtanolpt_BR
dc.subjectBiomassapt_BR
dc.subjectCana-de-açúcarpt_BR
dc.titleAvaliação da produção de etanol de segunda geração utilizando hidrolisado de bagaço de cana-de-açúcar na presença de ácido acético em biorreatorpt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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