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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Chies, Jacir João-
dc.contributor.referee1Chies, Jacir João-
dc.contributor.referee2Fragas, Cristina de-
dc.contributor.referee3Stumpf, Lizete-
dc.creatorSilva, Patrícia Gomes da-
dc.date2018-06-04-
dc.date.accessioned2019-01-24T14:49:49Z-
dc.date.available2019-01-24T14:49:49Z-
dc.date.issued2018-11-23-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2304-
dc.description.abstractBrazil is a country with great agricultural potential, this characteristic makes it a great exporter of commodities, this is one of the reasons why peasant farmers have been getting involved and trying to adapt the innovations that are emerging. In contrast, seeds are threatened by genetic erosion, this is related to the appropriation of varieties that becomes increasingly common, companies patent the seed and become the owners of it. Thus, many families use seeds of commercial origin, understanding that these seeds are not ideal for peasant agriculture. Therefore, this research had the objective of rescuing the management practiced with the creole seeds in the peasant production units, units located in the settlements Juruá and Papuã I in Abelardo Luz, SC. The methodology used a qualitative, exploratory approach. Four peasant farmers from the respective settlements were interviewed. The research reaffirmed the importance of the creole seeds in the units of peasant production and the importance of the techniques of conservation of the creole seeds used by the farmers, techniques that are fundamental to preserve their quality. The management used by peasants is a knowledge built from successive harvests. Peasants are important social actors in building this knowledge. Through observation and experimentation they discover the best forms and the best care they should have for their seeds. In this way the peasants have been overcoming and going through decades always maintaining the quality of their crops. The field of seed production is fundamental for peasants to have autonomy and freedom.pt_BR
dc.description.resumoO Brasil é um país com enorme potencial agrícola, essa característica o torna um grande exportador de commodities, esse é um dos motivos pelo qual os agricultores camponeses vêm se envolvendo e tentando se adequar as inovações que vão surgindo. Em contrapartida as sementes estão ameaçadas pela erosão genética, isso tem relação com a apropriação sobre as variedades que se torna cada vez mais comum, as empresas patenteiam a semente e se tornam os donos dela. Sendo assim, muitas famílias utilizam sementes de origem comercial, entendendo que essas sementes não são as ideais para a agricultura camponesa. Portanto, essa pesquisa teve o objetivo de resgatar o manejo praticado com as sementes crioulas nas unidades de produção camponesas, unidades estas localizadas nos assentamentos Juruá e Papuã I em Abelardo Luz, SC. A metodologia utilizou uma abordagem qualitativa, em âmbito exploratório. Foram entrevistados quatro agricultores camponeses dos respectivos assentamentos. Na pesquisa reafirmou-se a importância das sementes crioulas nas unidades de produção camponesa e a importância das técnicas de conservação das sementes crioulas utilizadas pelos agricultores, técnicas essas que são fundamentais para preservar a qualidade das mesmas. O manejo utilizado pelos camponeses é um conhecimento construído a partir das sucessivas colheitas. Os camponeses são importantes atores sociais na construção desse conhecimento, eles através da observação e da experimentação descobrem as melhores formas e os melhores cuidados que devem ter para com suas sementes. Dessa maneira os camponeses vêm se superando e atravessando décadas sempre mantendo a qualidade dos seus cultivos. O domínio da produção de sementes é fundamental para que os camponeses tenham autonomia e liberdade.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Tania Ivani Rokohl (tania.rokohl@uffs.edu.br) on 2019-01-24T12:39:11Z No. of bitstreams: 1 SILVA.pdf: 3491494 bytes, checksum: 1140e7183b1884279bafa9ba50a62aa1 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2019-01-24T14:49:49Z (GMT) No. of bitstreams: 1 SILVA.pdf: 3491494 bytes, checksum: 1140e7183b1884279bafa9ba50a62aa1 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-01-24T14:49:49Z (GMT). No. of bitstreams: 1 SILVA.pdf: 3491494 bytes, checksum: 1140e7183b1884279bafa9ba50a62aa1 (MD5) Previous issue date: 2018-11-23en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAssentamento ruralpt_BR
dc.subjectCampesinatopt_BR
dc.subjectAgricultura familiarpt_BR
dc.subjectSementespt_BR
dc.titleResgate e conservação de sementes crioulas nos assentamentos Juruá e Papuã I em Abelardo Luz - SCpt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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