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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Vieira, Renan Costa Beber-
dc.contributor.referee1Ludwig, Juliane-
dc.contributor.referee2Hauschild, Fabio-
dc.creatorPeixoto, Hyago Dalavia-
dc.date2018-11-20-
dc.date.accessioned2019-02-01T11:20:58Z-
dc.date.available2019-01-29-
dc.date.available2019-02-01T11:20:58Z-
dc.date.issued2018-11-20-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2387-
dc.description.abstractRecently the researches have verified beneficial effects in the co-inoculation of soybean plants with associative diazotrophic bacteria of the genus Azospirillum and with associative symbiotic bacteria of the genus Bradyrhizobium. However, several results are contradictory, and it is noticed that many of these alter the cultivars used, disregarding that this may be a factor that interferes with the result. Therefore, the objective of this work was to verify if the efficiency of co-inoculation is altered between different soybean cultivars. The experiment was carried out in a rural property, located in the municipality of São Luiz Gonzaga-RS, and implanted in a commercial agricultural field, under no-tillage system installed at fifteen years, having a history of inoculation with Bradyrhizobium. The experiment was conducted with a randomized block design with subdivided plots, with three replicates. The treatments consisted of five soybean cultivars (BMX Garra, Monsoy 6410, Nidera 6909, BMX Ponta, TMG 7063), forming the plots and two conditions of co-inoculation (with Bradyrhizobium and Azospirillum, and without Bradyrhizobium and Azospirillum). subplots. Sowing was performed on November 20, 2017. The height of plants in stage V5 and R3 was evaluated, counting the number of pods of two and three grains and subsequent analysis of the total dry mass of the shoot. The experiment was performed on April 14, 2018. The data were statistically analyzed by means of analysis of variance, with the help of the sisvar program, comparing the means by the Tukey test at a probability level of 5%. Co-inoculation showed efficiency for the Monsoy 6410 cultivar, increasing its productivity by 914 kg ha-1, in relation to the same cultivar without co-inoculation.pt_BR
dc.description.resumoRecentemente as pesquisas vem verificando efeitos benéficos na co-inoculação de plantas de soja com bactérias diazotróficas associativas do gênero Azospirillum e com bactérias simbióticas associativas do gênero Bradyrhizobium. Entretanto diversos resultados são contraditórios, e percebe-se que muitos desses alteram as cultivares utilizadas, desconsiderando que esse pode ser um fator que interfira no resultado. Sendo assim o objetivo deste trabalho foi verificar se a eficiência da co- inoculação é alterada entre diferentes cultivares de soja. O experimento foi realizado em uma propriedade rural, localizada no munícipio de São Luiz Gonzaga-RS, e implantado em uma lavoura agrícola comercial, sob sistema de plantio direto instalado a quinze anos, tendo histórico de inoculação com Bradyrhizobium. O experimento foi conduzido com esquema de blocos casualizados com parcelas subdivididas, com três repetições. Os tratamentos consistiram de cinco cultivares de soja (BMX Garra; Monsoy 6410; Nidera 6909; BMX Ponta; TMG 7063), formando as parcelas e duas condições de co-inoculação (com Bradyrhizobium e Azospirillum, e sem Bradyrhizobium e Azospirillum), formando as subparcelas. A semeadura foi realizada no dia 20 de novembro de 2017. Foi avaliada a altura de plantas em estágio V5 e R3, a contagem do número de vagens de dois e três grãos e posterior analise da massa seca total da parte aérea. A colheita do experimento foi realizada no dia 14 de Abril de 2018. Os dados obtidos foram analisados estatisticamente, por meio de análise da variância, com auxilio do programa Sisvar, comparando-se as médias pelo teste de Tukey em nível de probabilidade de 5%. A co-inoculação mostrou eficiência para a cultivar Monsoy 6410, incrementando a produtividade desta em 914 kg ha -1 , em relação a mesma cultivar sem co-inoculação.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2019-01-29T11:42:52Z No. of bitstreams: 1 PEIXOTO.pdf: 502341 bytes, checksum: 58c0c5df2d4f1be339b54abfe96aa639 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2019-02-01T11:20:58Z (GMT) No. of bitstreams: 1 PEIXOTO.pdf: 502341 bytes, checksum: 58c0c5df2d4f1be339b54abfe96aa639 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-02-01T11:20:58Z (GMT). No. of bitstreams: 1 PEIXOTO.pdf: 502341 bytes, checksum: 58c0c5df2d4f1be339b54abfe96aa639 (MD5) Previous issue date: 2018-11-20en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSojapt_BR
dc.subjectInoculaçãopt_BR
dc.subjectProdução agrícolapt_BR
dc.subjectBiologia do solopt_BR
dc.titleCo-inoculação de Bradyrhizobium japonicum e Azospirillum brasiliensis em diferentes cultivares de sojapt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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