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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisor1Franzener, Gilmar-
dc.creatorViau, Jean Marcos-
dc.date2018-06-22-
dc.date.accessioned2019-05-30T18:16:53Z-
dc.date.available2019-05-30T18:16:53Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2920-
dc.description.abstractThe common bean crop has great importance, both economic and nutritional, but its production is influenced by limiting factors such as fungal diseases. The objective of this study was to evaluate the efficiency of the propolis ethanolic extract (EEP) and the essential oil of ginger (OEG) in isolated or combined form in the control of fungal diseases, induction of resistance and common bean development. The experiment was conducted under greenhouse conditions in the 5x5 factorial scheme, with biweekly application in common bean plants of the following treatments: Witness (distilled water); 1% EEP; 1.5% EEP, 0.5% OEG and 0.5% OEG + 1% EEP. In this experiment, samples were collected for biochemical analyzes of peroxidases and polyphenoloxidases. Also evaluated was the fresh and dry mass of pods, number of pods and grains, and grain mass. In the laboratory were carried out bioassays of inhibition of spore germination and germ size of Pseudocercospora griseola and Oidium sp in the 10x4 factorial scheme. In addition to the control (distilled water) concentrations of 1, 1,5 and 2% of EEP were evaluated; 0.1, 0.5 and 1% of the OEG; 0.1% OEG + 0.2% EEP; 0.5% OEG + 1% EEP and 1% OEG + 2% EEP. It was observed higher accumulation of dry mass of the pods in the treatment with 0.5% OEG, and higher grain yield with treatments 0.5% OEG and 1% EEP. There was no difference between the treatments in the biochemical analyzes. There was greater inhibition of spore germination with increased EEP and OEG concentration for both phytopathogens. The results indicate antifungal effect and in the development and production of common bean by EEP and OEG, isolated or combined.pt_BR
dc.description.resumoA cultura do feijoeiro comum tem grande importância mundial, tanto econômica como nutricional, porem sua produção é influenciada por fatores limitantes como as doenças fúngicas. Por tanto objetivou-se avaliar a eficiência do extrato etanólico de própolis (EEP) e do óleo essencial de gengibre (OEG) na forma isolada ou combinada no controle de doenças fúngicas, na indução de resistência e no desenvolvimento do feijoeiro comum. O experimento foi conduzido em casa de vegetação no esquema fatorial 5x5, com aplicação quinzenal em plantas de feijoeiro dos seguintes tratamentos: Testemunha (água destilada); 1 % EEP; 1,5 % EEP, 0,5 % OEG e 0,5 % OEG + 1 % EEP. Nesse experimento foram coletadas amostras para análises bioquímicas de peroxidases e polifenoloxidases. Também foi realizada a avaliação da massa fresca e seca de vagens, número de vagens e grãos, e massa de grãos. Em laboratório foram realizados bioensaios de inibição da germinação de esporos e do tamanho dos tubos germinativos de Pseudocercospora griseola e Oidium sp no esquema fatorial 10x4. Foram avaliadas além da testemunha (água destilada) as concentrações de 1, 1,5 e 2% do EEP; 0,1, 0,5 e 1% do OEG; 0,1 % OEG + 0,2 % EEP; 0,5 % OEG + 1 % EEP e 1 % OEG + 2 % EEP. Foi observado maior acúmulo de massa seca das vagens no tratamento com 0,5 % OEG, e maior produção de grãos com os tratamentos 0,5 % OEG e 1 % EEP. Não houve diferença entre os tratamentos nas análises bioquímicas. Houve maior inibição da germinação de esporos com o aumento na concentração do EEP e do OEG para ambos fitopatógenos. Os resultados indicam efeito antifúngico e no desenvolvimento e produção de feijoeiro por EEP e OEG, isolados ou combinados.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2019-05-28T18:26:31Z No. of bitstreams: 1 VIAU.pdf: 426664 bytes, checksum: 234ecc185bdc3d5adf238ab2ebe7504b (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2019-05-30T18:16:53Z (GMT) No. of bitstreams: 1 VIAU.pdf: 426664 bytes, checksum: 234ecc185bdc3d5adf238ab2ebe7504b (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-05-30T18:16:53Z (GMT). No. of bitstreams: 1 VIAU.pdf: 426664 bytes, checksum: 234ecc185bdc3d5adf238ab2ebe7504b (MD5) Previous issue date: 2018en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Laranjeiras do Sulpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectFitossanidadept_BR
dc.subjectProdução vegetalpt_BR
dc.subjectFeijãopt_BR
dc.titleEficiência do extrato etanólico de própolis e do óleo essencial de gengibre no controle de doenças fúngicas, na indução de resistência e no desenvolvimento do feijoeiro comumpt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
Aparece en las colecciones: Agronomia

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