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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Deboni, Tarita Cira-
dc.contributor.referee1Deboni, Tarita Cira-
dc.contributor.referee2Mossi, Altemir José-
dc.contributor.referee3Melo, Ulisses Pereira de-
dc.creatorKaminski, Ananda Fatima-
dc.date2019-
dc.date.accessioned2019-09-24T17:19:43Z-
dc.date.available2019-09-24T17:19:43Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3198-
dc.description.abstractThe bean culture is one of the main in Brazil, being the grain present in the population's diet every day. And ensuring production along with more environmentally sustainable methods has made homeopathy an important alternative since its impact is irrelevant. The objective of this work was to evaluate the effect of homeopathic preparations on the germination and development of bean seeds. The evaluated variables were germination, length and fresh mass of shoot and root of common bean plants. Three cultivars were used: Uirapuru, Esteio and Crioula, and two homeopathic preparations of Carbo vegetabilis and Sulfur, in the dynamizations 5 and 30 CH. The period of evaluation of the experiment lasted nine days, and the bi-factorial design (3x5) was used to perform this work. The tests were performed on Germitest paper, moistened with a homeopathic treatment and arranged in roll form and conditioned in oven B.O.D. with controlled temperature and humidity. Four replicates were set up for each treatment, totaling 60 experimental units. At the end, it was verified that the treatment Carbo vegetabilis 30 CH showed a positive effect on the development of the cultivars. Confirming that homeopathy is a viable alternative to production.pt_BR
dc.description.resumoA cultura do feijão é uma das principais no Brasil, estando o grão presente na alimentação da população todos os dias. E garantir a produção junto com métodos mais sustentáveis ao meio ambiente, tornou a homeopatia uma alternativa importante visto que seu impacto é irrelevante. O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito de preparados homeopáticos na germinação e desenvolvimento de sementes de feijão. As variáveis avaliadas foram germinação, comprimento e massa fresca de parte aérea e raiz das plantas de feijoeiro. Foi utilizado três cultivares: Uirapuru, Esteio e Crioula, e dois preparados homeopáticos de Carbo vegetabilis e Sulphur, nas dinamizações 5 e 30 CH. O período de avaliação do experimento durou nove dias, sendo que para a realização deste trabalho foi utilizado o delineamento bi-fatorial (3x5). Os testes foram realizados em papel Germitest, umedecidas com um tratamento homeopático e disposto em forma de rolos e acondicionado em estufa B.O.D. com temperatura e umidade controladas. Foram montados quatro repetições para cada tratamento, totalizando 60 unidades experimentais. Ao final verificou que o tratamento Carbo vegetabilis 30 CH demonstrou efeito positivo sobre o desenvolvimento das cultivares. Confirmando que a homeopatia é uma alternativa viável a produção.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Tania Ivani Rokohl (tania.rokohl@uffs.edu.br) on 2019-09-19T13:41:38Z No. of bitstreams: 1 KAMINSKI.pdf: 411785 bytes, checksum: d10d38bd66abc70dfc76bda127dba313 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2019-09-24T17:19:43Z (GMT) No. of bitstreams: 1 KAMINSKI.pdf: 411785 bytes, checksum: d10d38bd66abc70dfc76bda127dba313 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-24T17:19:43Z (GMT). No. of bitstreams: 1 KAMINSKI.pdf: 411785 bytes, checksum: d10d38bd66abc70dfc76bda127dba313 (MD5) Previous issue date: 2019en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectFeijãopt_BR
dc.subjectHomeopatiapt_BR
dc.subjectMeio ambientept_BR
dc.titlePreparados homeopáticos Carbo vegetabilis e Sulphur na germinação de feijãopt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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