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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Berenchtein, Bernardo-
dc.creatorFantin, Marcelo Igor-
dc.date2019-
dc.date.accessioned2020-01-10T13:39:53Z-
dc.date.available2019-
dc.date.available2020-01-10T13:39:53Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3338-
dc.description.abstractSwine farming has been showing great technical progress in the last decade, due, in particular, to the great advances attributed to genetics. A higher number of piglets produced per sow is observed, which increases nutritional, sanitary and management imbalances in the maternity phase. This increase reduces the uniformity of litters, increasing the frequency of low-weight piglets, which may lead to an increase in colostrum competition among others. In view of this and in order to increase the digestive enzymes and turnover of intestinal villi, feeding the piglets already in the maternity phase has become a reality. Thus, the objective of this study was to evaluate the performance, frequency of diarrhea and economic analysis of piglets, during the maternity phase, fed with different diets. Three hundred and thirty-eight (338) piglets were distributed in a completely randomized design, in two (2) treatments (high cost diet and low cost diet) and thirteen (13) repetitions each. Each repetition consisted of thirteen (13) piglets, housed together with their respective mothers. The piglets received the diets and water ad libitum of the seven (7) days of age at weaning (28 days). The data were submitted to analysis of variance, and the means were compared by the Tukey test at 5% probability. There was no significant difference (p> 0.05) for the performance variables studied. For the evaluation of total dietary costs, the results differed statistically (p <0.05). In this way, it is noticed that the quality of feed sources, used in maternity diets, mainly in relation to the digestibility of the same by the piglets, is a factor of paramount importance in the choice of which diet to use.pt_BR
dc.description.resumoA suinocultura vem apresentando uma grande evolução técnica na última década, devido, especialmente, aos grandes avanços atribuídos à genética. Observa-se maior número de leitões produzidos por matriz, o que aumenta os desequilíbrios nutricionais, sanitários e de manejo na fase de maternidade. Este incremento, reduz a uniformidade das leitegadas, aumentando a frequência de leitões de baixo peso, o que pode levar a um aumento na competição por colostro entre outros. Diante disto e visando incrementar as enzimas digestivas e o turnover das vilosidades intestinais, alimentar os leitões já na fase de maternidade tornou-se realidade. Desta maneira, objetivou-se através do presente estudo avaliar o desempenho, a frequência de diarreia e a análise de custos dietéticos totais, na fase de maternidade, alimentados com diferentes dietas. Trezentos e trinta e oito (338) leitões foram distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado, em dois (2) tratamentos (dieta alto custo e dieta baixo custo) e treze (13) repetições cada. Cada repetição foi constituída por treze (13) leitões, alojados em conjunto com suas respectivas mães. Os leitões receberam as dietas e água ad libitum dos sete (7) dias de idade ao desmame (28 dias). Os dados foram submetidos à análise de variância, e as médias, comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade. Não houve diferença significativa (P>0,05) para as variáveis de desempenho estudadas. Já para a avaliação dos custos dietéticos totais, os resultados diferiram (p<0,05) estatisticamente entre si. Desta maneira, nota-se que a qualidade dos ingredientes, utilizados nas dietas de maternidade, principalmente em relação à digestibilidade dos mesmos pelos leitões, é um fator de suma importância na escolha das dietas.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Tania Ivani Rokohl (tania.rokohl@uffs.edu.br) on 2019-09-25T13:40:52Z No. of bitstreams: 1 FANTIN.pdf: 414548 bytes, checksum: 1e8c5a0e759c49dfb39b836c3a008ce7 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2020-01-10T13:39:53Z (GMT) No. of bitstreams: 1 FANTIN.pdf: 414548 bytes, checksum: 1e8c5a0e759c49dfb39b836c3a008ce7 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2020-01-10T13:39:53Z (GMT). No. of bitstreams: 1 FANTIN.pdf: 414548 bytes, checksum: 1e8c5a0e759c49dfb39b836c3a008ce7 (MD5) Previous issue date: 2019en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSuinoculturapt_BR
dc.subjectLeitõespt_BR
dc.subjectDieta animalpt_BR
dc.titleAvaliação de dietas para leitões na fase de maternidade: desempenho, frequência de diarreia e avaliação econômicapt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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