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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Anes, Carlos Eduardo Ruschel-
dc.contributor.referee1Dill, Rodrigo Prante-
dc.contributor.referee2Oliveira, Fabrício Costa de-
dc.creatorWille, Luan Henrique-
dc.date2019-12-19-
dc.date.accessioned2020-02-04T16:05:17Z-
dc.date.available2019-12-12-
dc.date.available2020-02-04T16:05:17Z-
dc.date.issued2019-12-19-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3411-
dc.description.abstractIncreasing market competitiveness among companies today requires them to plan for the long term, but also to make quick decisions that can change this plan without causing disorder. Focusing on the tactical or administrative level of organizations, one should keep in mind the planning of the productive system. Based on this context, the research problem is presented through the following question: How can the study of production planning and control contribute to the development of a model of planning and productive control for microbreweries? To answer this question, a productive planning and control model for microbreweries was developed. To support the study, theoretical and scientific concepts are used on production management and operations; production planning and control (PPC); master production plan; material requirements planning (MRP); and raw materials, process, structure and regulation of beer production. The method used in this study can be classified as qualitative and descriptive, made possible by means of bibliographic research and documentary research. In addition, the data was analyzed based on four categories: [1] legislation; [2] machines and equipment; [3] production management tools (PMP and MRP); and [4] the beer production process. As results, we highlight the instruments of planning and production control adapted to the beer production processes. At the end, the contributions of the model to microbreweries are presented, which tends to bring a vision of planning to the production manager. The main improvements are the reduction of inventory, reduction of product costs, thus bringing a better cost/benefit ratio.pt_BR
dc.description.resumoO aumento da competitividade de mercado entre as empresas na atualidade exige que as mesmas se planejem em longo prazo, mas que também tomem decisões rápidas que podem alterar este plano, sem causar desordem. Tendo foco no nível tático ou administrativo das organizações deve-se ter em mente o planejamento do sistema produtivo. Com base neste contexto, o problema de pesquisa é apresentado por meio do seguinte questionamento: Como o estudo do planejamento e controle de produção pode contribuir para a elaboração de um modelo de planejamento e controle produtivo para microcervejarias? Para responder esse questionamento foi elaborado um modelo de planejamento e controle produtivo para microcervejarias. Para sustentar o estudo são utilizados conceitos teóricos e científicos sobre a administração da produção e operações; planejamento e controle da produção (PCP); plano mestre de produção; planejamento das necessidades de materiais (MRP); e matérias-primas, processo, estrutura e regulação da produção de cerveja. O método utilizado neste estudo pode ser classificado como qualitativo e descritivo, viabilizado por meio da pesquisa bibliográfica e da pesquisa documental. Além disso, analisou-se os dados com base em quatro categorias: [1] legislação; [2] máquinas e equipamentos; [3] ferramentas de gestão da produção (PMP e MRP); e [4] o processo de produção da cerveja. Como resultados, destaca-se os instrumentos de planejamento e controle de produção adaptado aos processos produtivos da cerveja. Ao final apresenta-se as contribuições do modelo para as microcervejarias, que tende a trazer uma visão de planejamento ao gestor da produção. Destaca-se como principais melhorias a redução de estoque, diminuição dos custos dos produtos, trazendo assim uma melhor relação custo/benefício.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2019-12-12T19:27:38Z No. of bitstreams: 1 WILLE.pdf: 1394034 bytes, checksum: 7a8c4243551ef9a2373bd8d29b7c6e30 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2020-02-04T16:05:17Z (GMT) No. of bitstreams: 1 WILLE.pdf: 1394034 bytes, checksum: 7a8c4243551ef9a2373bd8d29b7c6e30 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2020-02-04T16:05:17Z (GMT). No. of bitstreams: 1 WILLE.pdf: 1394034 bytes, checksum: 7a8c4243551ef9a2373bd8d29b7c6e30 (MD5) Previous issue date: 2019-12-19en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPlanejamentopt_BR
dc.subjectProduçãopt_BR
dc.subjectCervejapt_BR
dc.subjectIndústria de bebidaspt_BR
dc.subjectBebidas alcoólicaspt_BR
dc.titleModelo de planejamento e controle produtivo para microcervejariaspt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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