Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3438
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Santos, Mardiore Tanara Pinheiro dos-
dc.contributor.referee1Schneider, Evandro Pedro-
dc.contributor.referee2Pavanelo, Anderson Machado-
dc.creatorAlves, Adriel da Silva-
dc.date2019-12-06-
dc.date.accessioned2020-02-07T11:36:15Z-
dc.date.available2019-12-18-
dc.date.available2020-02-07T11:36:15Z-
dc.date.issued2019-12-06-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3438-
dc.description.abstractThe pollination service by bees has high importance in agriculture, due to the economic value of pollination in food production. In strawberry, the pollination service by bees is associated with increased production and improvement of the quality of pseudofruits. Thus, the objective of this work, presented in the form of literature review, was to address aspects of strawberry pollination in the productivity and quality of pseudofruits produced. For data collection, the Web of Science, Scopus, SciELO, Science Direct, Google Scholar databases, were used, including the Database of the Brazilian Agricultural Research Company (BDPAEmbrapa), from 2000 to 2019. To date, knowledge about the pollination of strawberry in the country has been obtained through studies carried out in commercial crops and experimental areas, usually belonging to universities, state agricultural institutions and Embrapa. Studies of strawberry pollination were carried out mainly in Atlantic Forest environments, with lower frequency in Pampa, Cerrado and Caatinga, and no studies were found in the Amazon and the Pantanal. All studies of the biology of strawberry pollination, in a protected environment were carried out through pollination directed with fat-free bee species of the Meliponinae Subfamily (Apidae). Apis mellifera bees, Plebeia nigriceps, Tetragonisca angustula, Nannotrigona testaceicornis, Trigona spinipes, are efficient pollinators of strawberry. The provision of these agents improves the quality of pseudofruits, mainly by decreasing deformation, improvements in weight, shape and size, resulting in pseudofruits with higher commercial value. Little attention is paid to the pollination of strawberry, although studies show that the provision of pollinators usually results in gains in production, in this sense new studies are necessary to verify the contribution of each bee species in the increment production of the different strawberry cultivarspt_BR
dc.description.resumoO serviço de polinização por abelhas apresenta elevada importância na agricultura. No morangueiro, a polinização por abelhas está associada ao aumento da produção e melhoria da qualidade dos pseudofrutos. Assim, o objetivo deste trabalho, apresentado na forma de revisão de literatura, foi abordar aspectos da polinização do morangueiro na produtividade e qualidade dos pseudofrutos produzidos. Para a coleta de dados foram utilizadas as bases Web of Science, Scopus, SciELO, Science Direct, Google Acadêmico, incluindo a Base de Dados da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (BDPA-Embrapa), no período de 2000 a 2019. Até o momento, o conhecimento sobre a polinização do morangueiro no país foi obtido por meio de estudos executados em cultivos comerciais e em áreas experimentais, geralmente pertencentes a universidades, instituições agropecuárias estaduais e a Embrapa. Os estudos da polinização de morangueiro foram efetuados principalmente em ambientes de Mata Atlântica, com menor frequência no Pampa, Cerrado e Caatinga, não sendo encontrados estudos na Amazônia e no Pantanal. A totalidade dos estudos da biologia da polinização do morangueiro, em ambiente protegido foram realizados através de polinização dirigida com espécies de abelhas sem ferrão da Subfamília Meliponinae (Apidae). As abelhas Apis mellifera, Plebeia nigriceps, Tetragonisca angustula, Nannotrigona testaceicornis, Trigona spinipes, são polinizadores eficientes do morangueiro. A provisão desses agentes melhora a qualidade dos pseudofrutos, principalmente pela diminuição da deformação, melhorias no peso, formato e tamanho, resultando em pseudofrutos com maior valor comercialpt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2019-12-18T13:02:41Z No. of bitstreams: 1 ALVES.pdf: 676323 bytes, checksum: 0f00641693d464121a259b93cb53a8ab (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2020-02-07T11:36:15Z (GMT) No. of bitstreams: 1 ALVES.pdf: 676323 bytes, checksum: 0f00641693d464121a259b93cb53a8ab (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2020-02-07T11:36:15Z (GMT). No. of bitstreams: 1 ALVES.pdf: 676323 bytes, checksum: 0f00641693d464121a259b93cb53a8ab (MD5) Previous issue date: 2019-12-06en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAbelhaspt_BR
dc.subjectPolinizaçãopt_BR
dc.subjectProdutividadept_BR
dc.subjectProdução animalpt_BR
dc.subjectMorangopt_BR
dc.subjectPlantas cultivadaspt_BR
dc.titleRevisão dos estudos dos polinizadores do morangueiro no Brasilpt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:TCC Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ALVES.pdf660.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.