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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Lima, Cláudia Simone Madruga-
dc.creatorVaz, Juliana Martins-
dc.date2021-
dc.date.accessioned2021-05-31T18:01:09Z-
dc.date.available2021-
dc.date.available2021-05-31T18:01:09Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/4193-
dc.description.abstractThe objective of this work was to verify the influence of the application of different concentrations of salicylic acid and different soil coverings in the cultivation of physalis (Physalis peruviana L). The work was developed in the experimental area of the Federal University of Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul-PR. Physalis seedlings produced in a greenhouse were used. The field was subjected to five concentrations of salicylic acid (0,1,2,3,4 mM.L-¹), and three soil coverings (grass straw, eucalyptus and control without straw). In the pre-harvest evaluations, the experimental design was randomized blocks, in a 3x5 factorial scheme. For post-harvest evaluations, the experimental design was 3x5x2, and the month of harvest was also considered. There was no interaction between the factors for the analyzed variables. For height and diameter increase and presence of insects, incidence and severity of leaf diseases, only the factor of salicylic acid influences. In the post-harvest period, only the month of harvest interfered in the factors, with the September harvest having the largest number and mass of fruits, but also the greatest attack by insects and diseases. It was concluded with this work that the application of salicylic acid influenced the development of physalis plants.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo neste trabalho foi verificar a influência da aplicação de diferentes concentrações de ácido salicílico e distintas coberturas de solo no cultivo de physalis (Physalis peruviana L). O trabalho foi desenvolvido na área experimental da Universidade Federal da Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul-PR. Foram utilizadas mudas de physalis produzidas em casa de vegetação. A campo foram submetidas a cinco concentrações de ácido salicílico (0,1,2,3,4 mM.L-¹), e três coberturas de solo (palhada de gramínea, eucalipto e testemunha sem palhada). Nas avaliações de pré colheita, o delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 3x5. Para as avaliações pós-colheita o delineamento experimental foi 3x5x2, sendo considerado também o mês de colheita. Não houve interação entre os fatores para as variáveis analisadas. Para incremento de altura e diâmetro e presença de insetos, incidência e severidade de doenças foliares somente o fator concentrações de ácido salicílico influenciou. Na pós colheita somente o mês de colheita interferiu nos fatores, sendo a colheita de setembro com maior número e massa dos frutos, mas também o maior ataque de insetos e doenças. Concluiu-se com este trabalho que a aplicação de ácido salicílico influenciou no desenvolvimento de plantas de physalis.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Suelen Spindola Bilhar (suelen.bilhar@uffs.edu.br) on 2021-05-31T16:57:26Z No. of bitstreams: 1 VAZ.pdf: 393410 bytes, checksum: 71b6b2798258450116753e74e6f92a97 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2021-05-31T18:01:09Z (GMT) No. of bitstreams: 1 VAZ.pdf: 393410 bytes, checksum: 71b6b2798258450116753e74e6f92a97 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2021-05-31T18:01:09Z (GMT). No. of bitstreams: 1 VAZ.pdf: 393410 bytes, checksum: 71b6b2798258450116753e74e6f92a97 (MD5) Previous issue date: 2021en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Laranjeiras do Sulpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectÁcidospt_BR
dc.subjectCobertura de solopt_BR
dc.subjectInduçãopt_BR
dc.subjectPlantas herbáceaspt_BR
dc.titleÁcido salicílico e cobertura de solo no cultivo de physalispt_BR
dc.title.alternativeSalicylic acid and soil cover in the cultivation of physalispt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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