Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/4455
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Leite, João Guilherme Dal Belo-
dc.contributor.referee1Tironi, Siumar Pedro-
dc.contributor.referee2Denardin, Rosiane Berenice Nicoloso-
dc.creatorBarp, Douglas-
dc.date2021-09-21-
dc.date.accessioned2021-09-23T14:33:06Z-
dc.date.available2021-09-08-
dc.date.available2021-09-23T14:33:06Z-
dc.date.issued2021-09-21-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/4455-
dc.description.abstractRural technical assistance is essential for the development of agriculture. Without information and knowledge, farmers are unable to implement the technological innovations and management practices best suited to the success of their activity. Family farming is particularly vulnerable to a shortage of technical assistance, mainly public. In the state of Santa Catarina, family farming represents approximately 80% of agricultural establishments, having great economic importance in the production chains of milk, swine, poultry and grains. However, only 50% of these establishments receive public or private technical assistance. The main objective of this study was to evaluate the quality of technical assistance provided to farmers in the Municipality of Quilombo, SC. Data were collected in the first half of 2020 with the support of a semistructured questionnaire. The sample consisted of 15 family farming establishments in the São José community, chosen at random. The study found that most people living in rural areas are elderly (> 56 years old) and have a low level of education. The main agricultural activities are the production of corn, soy and milk, developed with exclusively family labor. All the rural establishments studied carry out the protection of natural springs. The disposal of pesticide packaging is carried out according to technical recommendation (places of purchase or receiving points). Another aspect observed regarding the use of pesticides was the lack of training to regulate sprayers and the lack of guidance for the introduction of controls that are less harmful to the environment, such as biological products and traps. There is also a lack of guidance on the use of PPE, which may explain the low adherence of farmers - 100% of the families visited do not make use of adequate protection for the management of pesticides. Most families assisted by cooperatives partially follow the technical recommendation regarding the dose of pesticides and fertilizers (reason: cost reduction), which is indicative of the potential conflict of interest, since the technician who makes the recommendation also sells the productpt_BR
dc.description.resumoA assistência técnica rural é fundamental para o desenvolvimento da agricultura. Sem informação e conhecimento, os agricultores têm dificuldades para implementar inovações tecnológicas e práticas de manejo mais adequadas ao sucesso de sua atividade. A agricultura familiar é particularmente vulnerável a escassez de assistência técnica, principalmente pública. No estado de Santa Catarina, a agricultura familiar representa aproximadamente 80% dos estabelecimentos agropecuários, tendo grande importância econômica nas cadeias de produção de leite, suínos, aves e grãos. No entanto, somente 50% desses estabelecimentos recebem assistência técnica pública ou privada. O principal objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade da assistência técnica prestada à agricultores no Município de Quilombo, SC. Os dados foram coletados no primeiro semestre de 2020 com suporte de um questionário semiestruturado. A amostra foi composta por 15 estabelecimentos da agricultura familiar da comunidade São José, escolhidos aleatoriamente. O estudo identificou que a maior parte das pessoas que residem no meio rural tem idade avançada (>56 anos) e baixo grau de escolaridade. As principais atividades agrícolas são produção de milho, soja e leite, desenvolvidas com mão de obra exclusivamente familiar. Todos os estabelecimentos rurais estudados realizam a proteção de nascentes. O descarte de embalagens de agrotóxicos é realizado conforme recomendação técnica (locais de compra ou pontos de recebimento). Outro aspecto observado quanto ao uso de agrotóxicos foi a falta de treinamento para regulagem de pulverizadores e a escassez de orientação para a introdução de controles menos nocivos ao meio ambiente, como produtos biológicos e armadilhas. Também há escassez de orientação quanto ao uso de EPI, o que pode explicar a baixa adesão dos agricultores - 100% das famílias visitadas não faz uso da proteção adequada para o manejo de agrotóxicos. A maioria das famílias assistidas por cooperativas segue parcialmente a recomendação técnica quanto a dose de agrotóxicos e fertilizantes (motivo: redução de custos), o que é um indicativo do potencial conflito de interesses, uma vez que o técnico da empresa quem faz a recomendação também vende o produto.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2021-09-08T14:29:49Z No. of bitstreams: 1 BARP.pdf: 517862 bytes, checksum: 33994af666d091682067fbaa288b84b9 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2021-09-23T14:33:06Z (GMT) No. of bitstreams: 1 BARP.pdf: 517862 bytes, checksum: 33994af666d091682067fbaa288b84b9 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2021-09-23T14:33:06Z (GMT). No. of bitstreams: 1 BARP.pdf: 517862 bytes, checksum: 33994af666d091682067fbaa288b84b9 (MD5) Previous issue date: 2021-09-21en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Chapecópt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgricultura familiarpt_BR
dc.subjectProdução vegetalpt_BR
dc.subjectDesenvolvimento ruralpt_BR
dc.subjectEconomia agrícolapt_BR
dc.titleAvaliação da assistência técnica da agricultura familiar no município de Quilombo -SCpt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BARP.pdf505.72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.