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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Nascif Júnior, Iucif Abrão-
dc.creatorKaspary, Karla-
dc.date2022-03-31-
dc.date.accessioned2022-05-05T19:27:23Z-
dc.date.available2022-05-05T19:27:23Z-
dc.date.issued2022-03-31-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5461-
dc.description.abstractDairy production in Brazil is of great importance in the national agribusiness economy with about 1.1 million dairy properties, which together produce about 35 billion liters of milk per year, so the control of the raw material is fundamental in this process being capable of affecting the manufacture of derivatives to be produced in the dairy. The CCS and CPP and other physical-chemical analyzes are crucial for this process. Thus, the objective of this research was to evaluate the profile of producers served by a Dairy located in the state of Minas Gerais, during seven months of the year 2021, and to evaluate the proportion of producers who were able to comply with normative instructions nº 76 and 77 of 2018 of the MAP. The research was carried out through statistical analysis and data tabulation, creating groups called quartiles. The classification took place according to the volume of milk produced and the quality of the milk according to parameters established by the aforementioned legislation. Participated in the research 131 milk producing properties served by the dairy. The results showed that regarding the values referring to the CPP analysis, the producers of all categories were able to comply with the current legislation, this denotes that the use of good milking hygiene and equipment is effectively occurring. In relation to the CCS of the milk delivered to this dairy, it was above what was foreseen in the legislation, indicating that the health of the mammary gland of these animals was not ideal, due to the presence of mastitis in the herd. Therefore, the implementation of a payment program for milk quality would be indicated, in which measures were adopted to reduce these numbers, according to each reality of each producer.pt_BR
dc.description.resumoA produção leiteira no Brasil tem grande importância na economia do agronegócio nacional com cerca de 1,1 milhão de propriedades leiteiras, que juntas produzem cerca de 35 bilhões de litros de leite por ano, com isso o controle da matéria prima é fundamental nesse processo sendo capaz de afetar a fabricação dos derivados a serem produzidos nos laticínios.A CCS e CPP e demais análises físico-químicas são cruciais para este processo. Assim, o objetivo desta pesquisa foi avaliar o perfil dos produtores atendidos por um Laticínio localizado no estado de Minas Gerais, durante sete meses do ano de 2021, e avaliar a proporção de produtores que conseguiram atender às instruções normativas nº 76 e 77 de 2018 do MAPA. A pesquisa foi realizada através de análise estatística e tabulação de dados sendo criados grupos chamados de quartis. A classificação ocorreu de acordo com o volume de leite produzido e qualidade do leite conforme parâmetros estabelecidos pelas legislações citadas. Participaram da pesquisa 131 propriedades produtoras de leite atendidas pelo laticínio. Os resultados demonstraram que quanto aos valores referentes à análise de CPP os produtores de todas as categorias conseguiram atender a legislação vigente, isso denota que o emprego de uma boa higiene de ordenha e equipamentos está ocorrendo de maneira efetiva. Em relação à CCS do leite entregue nesse laticínio estava acima do previsto na legislação, indicando que a saúde da glândula mamária desses animais não estava ideal, em razão da presença de mastite no rebanho. Portanto, seria indicado a implementação de um programa de pagamento por qualidade do leite em que se adotasse medidas que visem diminuir esses números, de acordo com cada realidade de cada produtor.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2022-05-04T23:22:39Z No. of bitstreams: 1 KASPARY.pdf: 475272 bytes, checksum: e9110f387f93793f535b5a9c65eccfce (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-05-05T19:27:23Z (GMT) No. of bitstreams: 1 KASPARY.pdf: 475272 bytes, checksum: e9110f387f93793f535b5a9c65eccfce (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-05-05T19:27:23Z (GMT). No. of bitstreams: 1 KASPARY.pdf: 475272 bytes, checksum: e9110f387f93793f535b5a9c65eccfce (MD5) Previous issue date: 2022-03-31en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Realezapt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectQualidade dos Alimentospt_BR
dc.subjectLaticíniospt_BR
dc.subjectOrdenhapt_BR
dc.titleQualidade do leite e perfil dos produtores atendidos por um laticínio do estado de Minas Geraispt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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