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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Dibax, Roberson-
dc.creatorGrubler, Eliton-
dc.date2022-
dc.date.accessioned2022-06-08T18:47:13Z-
dc.date.available2022-
dc.date.available2022-06-08T18:47:13Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5564-
dc.description.abstractAiming to evaluate the progress obtained by the genetic improvement of maize, scientific data and the literature published until the moment were analyzed, on the grain productivity of the cultivars existing in the market of this plant. The greatest contribution of genetic improvement was the increase in productivity, without a doubt, one of the most expressive contributions, since the development and use of hybrid corn provided, in a short period, an excellent yield. This knowledge allowed breeding programs to introduce new characteristics to corn, such as resistance to diseases and pests, greater protection of the grains through better mulching, greater response to management practices, better nutritional quality and less plant tipping and breaking. Today, along with soy, corn is essential for the manufacture of feed for poultry, swine, sheep and other animals. Thus, the use of improved cultivars is the technology with the best result for the producer, and therefore, the one that is easiest to adopt and which provides short-term economic returns.pt_BR
dc.description.resumoObjetivando avaliar os progressos obtidos pelo melhoramento genético do milho, foram analisados dados científicos e a literatura publicada até o momento, sobre a produtividade de grãos das cultivares existentes no mercado dessa planta. A maior contribuição do melhoramento genético foi o aumento de produtividade, sem dúvida, uma das mais expressivas contribuições, pois, o desenvolvimento e a utilização do milho híbrido proporcionou, em curto período, um excelente rendimento. Esse conhecimento permitiu que programas de melhoramento conseguissem introduzir novas características ao milho, como resistência a doenças e pragas, maior proteção dos grãos por meio do melhor empalhamento, maior resposta às práticas de manejo, melhor qualidade nutricional e menor tombamento e quebramento de plantas. Hoje em dia junto com a soja o milho é fundamental para a fabricação de rações para aves, suínos, ovinos entre outros animais. Sendo assim, o uso de cultivares melhoradas constitui a tecnologia de melhor resultado para o produtor, e portanto, a de mais fácil adoção e que proporciona retornos econômicos em curto prazo.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Suelen Spindola Bilhar (suelen.bilhar@uffs.edu.br) on 2022-06-06T18:45:21Z No. of bitstreams: 1 GRUBLER.pdf: 262903 bytes, checksum: 947ae8f7d7a38b43bd923e41f67daecf (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-06-08T18:47:13Z (GMT) No. of bitstreams: 1 GRUBLER.pdf: 262903 bytes, checksum: 947ae8f7d7a38b43bd923e41f67daecf (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-06-08T18:47:13Z (GMT). No. of bitstreams: 1 GRUBLER.pdf: 262903 bytes, checksum: 947ae8f7d7a38b43bd923e41f67daecf (MD5) Previous issue date: 2022en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Laranjeiras do Sulpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectMilhopt_BR
dc.subjectMelhoramento genéticopt_BR
dc.subjectProdutividadept_BR
dc.titleMelhoramento genético do milhopt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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