Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5809
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Betemps, Débora Leitzke-
dc.contributor.referee1Alves, Adriel da Silva-
dc.contributor.referee2Pellenz, Julio Roberto-
dc.creatorJohn, Matheus Hoffmann-
dc.date2022-04-04-
dc.date.accessioned2022-08-19T12:50:59Z-
dc.date.available2022-
dc.date.available2022-08-19T12:50:59Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5809-
dc.description.abstractStrawberry is a speedy-degrading fruit, so its marketing has many challenges, and a low-cost method to reduce losses can be the use of degradable edible coatings to cover the fruits. The present work aimed to study the use of cassava starch coating, in the post-harvest conservation of strawberry, stored in refrigerated condition. The experimental project used was completely randomized, with a bifactorial consisting of starch concentrations: control (0%), 1.5%, 2.5%, 3.5% and 4.5% coating with cassava starch biofilm and evaluation intervals of 03, 06, 09 and 12 days, each treatment with 03 repetitions of 10 fruits. Parameters were determined: weight loss, soluble solids, titratable acidity, fruit color and index ratio. It was found that the concentrations of 1.5% starch were effective in delaying the reduction of soluble solids, while the concentration of 4.5% reduced the increase in total titratable acidity, while for the ratio index, the concentration of 1.5% was the most satisfying. There was no significant interaction for mass and color loss.pt_BR
dc.description.resumoO morango é uma fruta de rápida degradação, assim, a sua comercialização tem muitos desafios, e uma forma de baixo custo para diminuir as perdas pode ser a utilização de revestimentos comestíveis degradáveis, para recobrir as frutas. O presente trabalho objetivou estudar o uso de revestimento de fécula de mandioca, na conservação pós-colheita de morango, armazenados em condição refrigerada. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com um bifatorial constituindo de concentrações de fécula: testemunha (0%), 1.5%, 2.5%, 3.5% e 4.5% de revestimento com biofilme de fécula de mandioca e intervalos de avaliação de 03, 06, 09 e 12 dias, cada tratamento com 03 repetições de 10 frutas. Foram determinados os parâmetros: perda de peso, sólidos solúveis, acidez titulável, coloração dos frutos e índice ratio. Constatou-se que as concentrações de 1,5% fécula foram eficazes retardando a diminuição de sólidos solúveis, já a concentração de 4,5% reduziu o aumento de acidez titulável total, enquanto para o índice ratio, a concentração de 1,5% foi a mais satisfatória. Não houve interação significativa para perda de massa e cor.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2022-08-10T19:42:20Z No. of bitstreams: 1 JOHN .pdf: 919786 bytes, checksum: 7386eaba61e39d8039efdbc2af9ff996 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-08-19T12:50:59Z (GMT) No. of bitstreams: 1 JOHN .pdf: 919786 bytes, checksum: 7386eaba61e39d8039efdbc2af9ff996 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-08-19T12:50:59Z (GMT). No. of bitstreams: 1 JOHN .pdf: 919786 bytes, checksum: 7386eaba61e39d8039efdbc2af9ff996 (MD5) Previous issue date: 2022en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectMorangopt_BR
dc.subjectPós-colheitapt_BR
dc.subjectConservação de alimentospt_BR
dc.subjectVida-de-prateleirapt_BR
dc.subjectArmazenagem de alimentospt_BR
dc.titleRevestimento comestível de fécula de mandioca em pós-colheita de morangospt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
JOHN .pdf898.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.