Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6094
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Denardin, Rosiane Berenice Nicoloso-
dc.contributor.referee1Silva, Vanessa Neumann-
dc.contributor.referee2Leite, João Guilherme Dal Belo-
dc.creatorKlipel, Luana-
dc.date2022-08-12-
dc.date.accessioned2022-11-17T19:26:37Z-
dc.date.available2022-11-17-
dc.date.available2022-11-17T19:26:37Z-
dc.date.issued2022-08-12-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6094-
dc.description.abstractIn the state of Santa Catarina, winter is characterized by low temperatures and the occurrence of frosts, reducing the forage supply of perennial species to beef cattle. However, crop-livestock integration makes it possible to produce grain in the summer and pasture in the winter. Annual winter pastures are alternatives that play a fundamental role in the production of food in quantity and quality for the beef cattle sector, reducing the seasonality of the critical period of perennial forage supply. The present work aimed to evaluate the forage production and quality of winter species, wheat (Triticum aestivum) double-purpose, wheat for grazing, white oat (Avena sativa), black oat (Avena strigosa) and ryegrass (Lolium multiflorum), under grazing conditions with cattle. The experiment consisted of 6 treatments, namely: Biotrigo Lenox, only for grazing; BRS Tarumã, dual-purpose; Embrapa Black Oat 139; White Oat Border; Ryegrass Nibbio; and Ryegrass Ceronte; with 4 repetitions. The experiment was carried out in strip cultivation, with a complete block design, with 24 plots measuring 220 m each, totaling 5280 m². Up to 4 cuts were performed, evaluating the forage production, and the samples were collected before the cattle grazing, when they reached a height of approximately 30 centimeters, and the animals were removed from the paddocks when the pastures reached about 10 centimeters (residual height) . In each evaluation, a sample was collected per plot, with a sample area of 0.25 m² for quantification of forage production. To evaluate the tillering, two samples were collected per plot, with an area of 0.05 m², and the number of tillers was counted. MS and CP data were submitted to analysis of variance and compared with each other using the Tukey test at 5% probability and evaluated using the Sisvar statistical program. The Aveia Preta Embrapa 139 and Aveia Branca Fronteira pastures showed greater precocity in the production cycle. The ryegrass cultivars Ceronte and white oat Fronteira reached four cuts, maintaining the distribution of forage production throughout their production cycles, in addition to presenting high CP levels, contributing to the best forage quality. Although only three samples were collected, the BRS Tarumã and Lenox wheat cultivars were grazed four times, also presenting four cuts. The dual-purpose wheat cultivar BRS Tarumã showed better DM yield (kg/ha), maintaining the best average among the analyzed cuts.pt_BR
dc.description.resumoNo estado de Santa Catarina o inverno é caracterizado por temperaturas baixas e ocorrência de geadas, diminuindo a oferta de forragem das espécies perenes aos bovinos de corte. Contudo, a integração lavoura-pecuária possibilita a produção de grãos no verão e pastagem no inverno. As pastagens anuais de inverno são alternativas que apresentam papel fundamental na produção de alimento em quantidade e qualidade para o setor de bovinocultura de corte, reduzindo a estacionalidade do período crítico de oferta de forragem perene. O presente trabalho buscou avaliar a produção e qualidade de forragem de espécies de inverno, trigo (Triticum aestivum) duplo-propósito, trigo para pastejo, aveia branca (Avena sativa), aveia preta (Avena strigosa) e azevém (Lolium multiflorum), sob condições de pastejo com bovinos. O experimento foi composto por 6 tratamentos, sendo estes: Biotrigo Lenox, somente para pastejo; BRS Tarumã, duplo-proposito; Aveia Preta Embrapa 139; Aveia Branca Fronteira; Azevém Nibbio; e Azevém Ceronte; com 4 repetições. O experimento foi conduzido em cultivo em faixa, com delinemanento de blocos completos, com 24 parcelas medindo 220² m cada uma, totalizando 5280m². Foram realizados até 4 cortes, avaliando a produção de forragem, sendo que as amostras eram coletadas antes do pastejo dos bovinos, quando atingiram altura de aproximadamente 30 centímetros, e retirados os animais dos piquetes quando as pastagens atingissem cerca de 10 centímetros (altura resíduo). Em cada avaliação foi coletada uma amostra por parcela, com área amostral de 0,25 m² para quantificação de produção de forragem. Para avaliação de perfilhamento foram coletadas duas amostras por parcela, com área de 0,05 m² e foi realizado a contagem do número de perfilhos. Os dados de MS e PB foram submetidos a análise de variância e comparados entre si, pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade e avaliados pelo programa estatístico Sisvar. As pastagens de Aveia Preta Embrapa 139 e Aveia Branca Fronteira apresentaram maior precocidade no ciclo de produção. As cultivares de azevém Ceronte e aveia branca Fronteira atingiram quatro cortes, mantendo a distribuição da produção da forragem ao longo de seus ciclos produtivos, além de apresentarem teores de PB elevados, contribuindo com a melhor qualidade da forragem. Apesar de ter sido realizado somente três coletas de amostras, as cultivares de trigo BRS Tarumã e Lenox foram pastejadas quatro vezes, também apresentando quatro cortes. A cultivar de trigo duplo-propósito BRS Tarumã demonstrou melhor rendimento produtivo de MS (kg/ha), mantendo a melhor média entre os cortes analisados.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Biblioteca Chapeco (biblio.ch@uffs.edu.br) on 2022-11-17T18:33:56Z No. of bitstreams: 1 KLIPEL.pdf: 1633135 bytes, checksum: 8a118f03e6639defc3abbf0d76633a91 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-11-17T19:26:37Z (GMT) No. of bitstreams: 1 KLIPEL.pdf: 1633135 bytes, checksum: 8a118f03e6639defc3abbf0d76633a91 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-11-17T19:26:37Z (GMT). No. of bitstreams: 1 KLIPEL.pdf: 1633135 bytes, checksum: 8a118f03e6639defc3abbf0d76633a91 (MD5) Previous issue date: 2022-08-12en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Chapecópt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectInvernopt_BR
dc.subjectTemperaturapt_BR
dc.subjectProdução agrícolapt_BR
dc.subjectPastagenspt_BR
dc.subjectForragempt_BR
dc.titleAvaliação de espécies forrageiras de inverno submetidas ao pastejo com bovinospt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KLIPEL.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.