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https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6101
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.advisor1 | Silva, Vanessa Neumann | - |
dc.contributor.referee1 | Tironi, Siumar Pedro | - |
dc.contributor.referee2 | Silva, Samuel Mariano Gilson da | - |
dc.creator | Pacheco, Ligiane | - |
dc.date | 2021-11-23 | - |
dc.date.accessioned | 2022-11-21T14:52:12Z | - |
dc.date.available | 2022-11-18 | - |
dc.date.available | 2022-11-21T14:52:12Z | - |
dc.date.issued | 2021-11-23 | - |
dc.identifier.uri | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6101 | - |
dc.description.abstract | Winter cereals are widely cultivated in southern Brazil, used for human and animal food. It is always necessary to increase the productivity of these cereals, as well as in other crops and biostimulants can be an alternative to improve the growth of plants and their defense system, and also an ecological and sustainable alternative when compared to other industrial and harmful products in the agroecosystem. The present work aimed to analyze the bibliographic production, in the last ten years (2010-2020), on the use of biostimulants in winter cereals. They were carried out in Portuguese and the search for articles published was between 2010 and 2020, in the following databases: Scielo, Science Direct, Academic Google and CAPES Journal Portal, using the search terms: “biostimulants and agriculture”, “ seaweed extract and biostimulants", "Avena sativa L. and biostimulants", "Triticum aestivum L. and biostimulants", "Secale cereale L. and biostimulants", "Hordeum vulgare L. and biostimulants", "X. Triticosecale Wittmack and biostimulants”. The results obtained were organized through tables and graphs for a better understanding, where it can be seen that the number of scientific articles that address this topic in research platforms is still small. Therefore, it emphasizes the need for further studies on the use of biostimulants in winter cereal species, so that more data and information about biostimulants in these crops can be obtained. | pt_BR |
dc.description.resumo | Os cereais de inverno são muito cultivados no sul do Brasil, utilizados para alimentação humana e animal. É sempre necessário aumento na produtividade desses cereais, assim como em outras culturas e os bioestimulantes podem ser uma alternativa para melhorar o crescimento das plantas e o seu sistema de defesa, e ainda uma alternativa ecológica e sustentável quando comparada a outros produtos industriais e nocivos no agroecossistema. O presente trabalho teve por objetivo analisar a produção bibliográfica, nos últimos dez anos (2010-2020), sobre o uso de bioestimulantes em cereais de inverno. Foram realizadas em português e a busca dos artigos publicados foi no período entre 2010 a 2020, nas bases: Scielo, Science Direct, Google Acadêmico e Portal de Periódicos da CAPES, utilizando-se como termos de busca: “bioestimulantes and agricultura”, “extrato de alga and bioestimulantes”, “Avena sativa L. and bioestimulantes”, “Triticum aestivum L. and bioestimulantes”, “Secale cereale L. and bioestimulantes”, “Hordeum vulgare L. and bioestimulantes”, “X. Triticosecale Wittmack and bioestimulantes”. Os resultados obtidos foram organizados por meio de tabelas e gráficos para uma melhor compreensão, onde se pode verificar que ainda é pequeno o número de artigos científicos que abordam este tema nas plataformas de pesquisas. Sendo assim, ressalta-se a necessidade de que sejam desenvolvidos mais estudos a respeito da utilização de bioestimulantes em espécies de cereais de inverno, de modo que se obtenham mais dados e informações a respeito dos bioestimulantes nestas culturas. | pt_BR |
dc.description.provenance | Submitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2022-11-18T11:33:51Z No. of bitstreams: 1 PACHECO.pdf: 528825 bytes, checksum: 762b30684dac47d1a3f8af7125725f50 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Approved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-11-21T14:52:12Z (GMT) No. of bitstreams: 1 PACHECO.pdf: 528825 bytes, checksum: 762b30684dac47d1a3f8af7125725f50 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2022-11-21T14:52:12Z (GMT). No. of bitstreams: 1 PACHECO.pdf: 528825 bytes, checksum: 762b30684dac47d1a3f8af7125725f50 (MD5) Previous issue date: 2021-11-23 | en |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal da Fronteira Sul | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Campus Chapecó | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFFS | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Extrato de algas | pt_BR |
dc.subject | Bioestimulantes | pt_BR |
dc.subject | Trigo | pt_BR |
dc.subject | Aveia | pt_BR |
dc.subject | Cevada | pt_BR |
dc.subject | Produção agrícola | pt_BR |
dc.title | Análise da produção bibliográfica sobre o uso de bioestimulantes em cereais de inverno | pt_BR |
dc.type | Monografia | pt_BR |
Appears in Collections: | Agronomia |
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