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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Berenchtein, Bernardo-
dc.creatorLima, Tiago João Pereira de-
dc.date2017-06-29-
dc.date.accessioned2017-07-04T15:26:11Z-
dc.date.available2017-07-04T15:26:11Z-
dc.date.issued2017-06-29-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/633-
dc.description.abstractCorn silage is one of the most important feed sources for ruminant production in the different regions of Brazil, including southern of Brazil, where they are mainly used in seasonal voids, moment of transition of forage availability, in the end of winter and summer seasons. The maize (Zea mays) became the main silage plant source, due it contains in this bromatological composition the most important requirements for its ensilage. The purpose of this study was to evaluate the bromatological quality of corn silages produced in the district of Capoerê, located at Erechim, state of Rio Grande do Sul, and was characterized as a case study, where the samples were collected in five different properties. After the samples were collected, the determinations of DM, MM, CP, EE, NDF and pH were carried out in Bromatology Laboratory at Federal University of Fronteira Sul (UFFS). In addition, thermographic reading of the silos was performed with a Thermographic Camera. The Dry Matter ranged from 38.81 to 31.74%. The CP content had high variability among the studied properties, being between 8.14 to 6.52%. It was concluded that, due to results of bromatological parameters, silages produced in the district of Capoerê, Erechim-RS, are in agreement with standards of good silage manufacturing.pt_BR
dc.description.resumoA silagem de milho é uma das mais importantes fontes alimentares para a produção de ruminantes nas diversas regiões do Brasil, incluindo o sul do Brasil, onde, são utilizadas, principalmente, nos chamados vazios estacionais, momento de transição da disponibilidade de forrageiras, no final das estações de inverno e de verão. O milho (Zea mays) se transformou no principal vegetal ensilado, devido ao mesmo conter em sua composição bromatológica os principais requisitos para a confecção da mesma. O presente trabalho teve por objetivo avaliar a qualidade bromatológica das silagens de milho produzidas no distrito de Capoerê, localizado no município de Erechim, do estado do Rio Grande do Sul, caracterizando-se como um estudo de caso, onde as amostras foram coletadas em cinco diferentes propriedades da localidade. Após a coleta das amostras, foram realizadas as determinações de MS, MM, PB, EE, FD e pH, no laboratório de Bromatologia da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), além disso, foi realizado a leitura termográfica dos silos com uma câmera termográfica. O teor de massa seca variou de 38,81 a 31,74%. O teor de PB teve alta variabilidade entre a propriedades estudadas, estando entre 8,14 a 6,52%. Concluiu-se que, em virtude dos resultados dos parâmetros bromatológicos, as silagens produzidas no distrito de Capoerê, Erechim-RS, estão de acordo com as boas normas de fabricação de silagens.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Tania Ivani Rokohl (tania.rokohl@uffs.edu.br) on 2017-07-04T15:10:39Z No. of bitstreams: 1 LIMA.pdf: 1153349 bytes, checksum: 435982d19f49f7fe9b75f5b20eaaab8c (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2017-07-04T15:26:11Z (GMT) No. of bitstreams: 1 LIMA.pdf: 1153349 bytes, checksum: 435982d19f49f7fe9b75f5b20eaaab8c (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2017-07-04T15:26:11Z (GMT). No. of bitstreams: 1 LIMA.pdf: 1153349 bytes, checksum: 435982d19f49f7fe9b75f5b20eaaab8c (MD5) Previous issue date: 2017-06-29en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechim-
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectLeitura termográficapt_BR
dc.subjectProdução animalpt_BR
dc.subjectQualidade bromatológicapt_BR
dc.subjectZea mayspt_BR
dc.titleAvaliação da qualidade de silagens de milho produzidas no distrito de Capoerê, Erechim/RSpt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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