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dc.contributor.advisor1Ludwig, Juliane-
dc.contributor.referee1Chassot, Tatiane-
dc.contributor.referee2Bruinsma, Mateus Schneider-
dc.creatorLenz, Marcos-
dc.date2023-02-01-
dc.date.accessioned2023-06-23T18:17:23Z-
dc.date.available2023-
dc.date.available2023-06-23T18:17:23Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6617-
dc.description.abstractBeans (Phaseolus vulgaris L.) is one of the most consumed foods by Brazilians, however, its production goes through several productive obstacles, among them, diseases. White mold (Sclerotinia sclerotiorum) is one of the most damaging diseases in common bean crops. It is present in 8.6% of cultivated areas in Brazil and can cause up to 50% loss of productivity in some crops. Because of this, biological control becomes an important tool used in the integrated management of this disease. Organisms of the genera Trichoderma and Bacillus are a representative percentage of the sources of study in the area of biological control of diseases and promotion of plant growth. This work aims to evaluate the efficiency of biological control and growth promotion of species of the genus Trichoderma and Bacillus on the pathogen Sclerotinia sclerotiorum in common bean crops. The experiment was carried out in two stages, the first in the Plant Phytopathology Lab and the second in the greenhouse of the Federal University of Fronteira Sul, in the city of Cerro Largo - RS. The first stage, called in vitro test, aimed to establish the compatibility between the microorganisms used as treatments. The tested combinations were: Trichoderma asperellum + Trichoderma harzianum; Trichoderma asperellum + Bacillus amyloliquefaciens; Trichoderma harzianum + Bacillus amyloliquefaciens. In the second stage, called in vivo, 5 treatments were used: the control, B. amyloliquefaciens, T. harzianum, T. asperellum and T. asperellum + T. harzianum. A completely randomized design was used, with 4 repetitions, totaling 20 experimental units. In the in vitro test, compatibility was observed only for the combination of T. asperellum + T. harzianum. In the in vivo test, it was observed that the treatment T. asperellum + T. harzianum has the potential to biocontrol white mold and promote the growth of the common bean crop.pt_BR
dc.description.resumoO feijão (Phaseolus vulgaris L.) é um dos alimentos mais consumido pelo brasileiro, no entanto, sua produção passa por diversos entraves produtivos, dentre eles, as doenças. O mofo branco, (Sclerotinia sclerotiorum) é umas das doenças que mais causam danos na cultura do feijoeiro. Está presente em 8,6% das áreas brasileiras cultivadas e pode causar até 50% de perda de produtividade em algumas culturas. Devido a isso, o controle biológico tornasse uma importante ferramenta utilizada no manejo integrado dessa doença. Organismos dos gêneros Trichoderma e Bacillus são uma representativa porcentagem das fontes de estudo na área do controle biológico de doenças e promoção de crescimento de plantas. Este trabalho tem como objetivo avaliar a eficiência do controle biológico e promoção de crescimento de espécies do gênero Trichoderma e Bacillus sobre o patógeno Sclerotinia sclerotiorum na cultura do feijoeiro. O experimento foi realizado em duas etapas, a primeira no Laboratório de Fitopatologia e a segunda na casa de vegetação da Universidade Federal da Fronteira Sul, na cidade de Cerro Largo – RS. A primeira etapa, denominada teste in vitro, visou estabelecer a compatibilidade entre os microrganismos utilizados como tratamentos. As combinações testadas foram: Trichoderma asperellum + Trichoderma harzianum; Trichoderma asperellum + Bacillus amyloliquefaciens; Trichoderma harzianum + Bacillus amyloliquefaciens. Na segunda etapa, denominada in vivo, foram utilizados 5 tratamentos: a testemunha, B. amyloliquefaciens, T. harzianum, T. asperellum e T. asperellum + T. harzianum. Sendo utilizado o delineamento inteiramente casualizado, tendo 4 repetições, totalizando em 20 unidades experimentais. No teste in vitro, observou-se a compatibilidade apenas da combinação de T. asperellum + T. harzianum. No teste in vivo, observou-se que o tratamento T. asperellum + T. harzianum tem potencial biocontrolador do mofo branco e promotor de crescimento da cultura do feijoeiro.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2023-06-22T19:33:04Z No. of bitstreams: 1 LENZ.pdf: 722893 bytes, checksum: 64ec9affab14be2ae9e78c9f952d375c (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-06-23T18:17:23Z (GMT) No. of bitstreams: 1 LENZ.pdf: 722893 bytes, checksum: 64ec9affab14be2ae9e78c9f952d375c (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-06-23T18:17:23Z (GMT). No. of bitstreams: 1 LENZ.pdf: 722893 bytes, checksum: 64ec9affab14be2ae9e78c9f952d375c (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectControle biológicopt_BR
dc.subjectFeijãopt_BR
dc.subjectDoenças de plantaspt_BR
dc.subjectMofo brancopt_BR
dc.subjectBactériaspt_BR
dc.subjectTrichodermapt_BR
dc.titleBiocontrole do mofo branco em feijoeiropt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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