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dc.contributor.advisor1Dias, Juliano Cesar-
dc.contributor.advisor-co1Zocche, Jean Carlos-
dc.creatorOliveira, Igor Fuzimoto de-
dc.date2023-
dc.date.accessioned2023-08-04T19:37:33Z-
dc.date.available2023-
dc.date.available2023-08-04T19:37:33Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6719-
dc.description.abstractThe aim of the study was to evaluate the chemical quality and fermentative losses of elephant grass cv. BRS Capiacu. The experiment was divided into two stages, the first being the cutting of elephant grass cv. BRS Capiaçu on private property in the city of southern orange trees, central-southern region of Paraná, and the second being the ensiling and analysis process, this stage being carried out on the premises of the Federal University of Southern Border. The experimental design used was completely randomized with six treatments and four replications., as follows: Capiaçu (control), pre-dried Capiaçu, pre-dried Capiaçu + microbial additive, pre-dried Capiaçu + 5% sodium chloride, Capiaçu + microbial additive and Capiaçu + 5% sodium chloride. The material was ensiled for 79 days, after opening the mini-silos, the materials were separated to evaluate pH, dry matter content (DM) and determination of crude protein (CP), ether extract (EE), mineral matter (MM), crude fiber (FB), organic matter (OM), non-nitrogenous extractive (ENN) and total digestible nutrients (TDN), following the methodologies of the university laboratory. The pre-drying of the material showed great importance to increase the dry matter content of the ensiled material, for crude protein the Capiaçu + sodium chloride treatment showed a significant difference from the other treatments. The addition of additives improves the nutritional quality and fermentation losses of Capiaçu silage.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo do estudo foi avaliar a qualidade bromatológica e as perdas fermentativas da silagem de capim elefante cv. BRS Capiaçu. O experimento foi dividido em duas etapas, sendo a primeira, o corte do capim elefante cv. BRS Capiaçu em propriedade privada na cidade de Laranjeiras do Sul região centro-sul do Paraná, e a segunda sendo o processo de ensilagem e análises, sendo esta etapa realizada nas dependências da Universidade Federal da Fronteira Sul. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado com seis tratamentos e quatro repetições, sendo: Capiaçu (controle), Capiaçu pré-secado, Capiaçu pré-secado + aditivo microbiano, Capiaçu pré-secado + cloreto de sódio 5%, Capiaçu + aditivo microbiano e Capiaçu + cloreto de sódio 5%. O material ficou ensilado por 79 dias, após abertura dos minissilos foram separados os materiais para avaliar pH, teor de matéria seca (MS) e determinação de proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), matéria mineral (MM), fibra bruta (FB), matéria orgânica (MO), extrativo não nitrogenado (ENN) e nutrientes digestíveis totais (NDT), seguindo as metodologias do laboratório da universidade. A pré-secagem do material apresentou grande importância para elevar o teor de matéria seca do material ensilado, para proteína bruta o tratamento Capiaçu + cloreto de sódio apresentou diferença significativa dos demais tratamentos. A adição de aditivos melhora a qualidade nutricional e as perdas fermentativas da silagem de Capiaçu.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Suelen Spindola Bilhar (suelen.bilhar@uffs.edu.br) on 2023-08-03T17:37:00Z No. of bitstreams: 1 OLIVEIRA.pdf: 939534 bytes, checksum: be854b5c39296ce1fc2173e28b59198b (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-08-04T19:37:33Z (GMT) No. of bitstreams: 1 OLIVEIRA.pdf: 939534 bytes, checksum: be854b5c39296ce1fc2173e28b59198b (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-08-04T19:37:33Z (GMT). No. of bitstreams: 1 OLIVEIRA.pdf: 939534 bytes, checksum: be854b5c39296ce1fc2173e28b59198b (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Laranjeiras do Sulpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectForragempt_BR
dc.subjectEnsilagempt_BR
dc.subjectCapim elefantept_BR
dc.titlePré-secagem e aditivos no valor nutricional e nas perdas fermentativas da silagem de capim elefante cv. Brs capiaçu (Pennisetum purpureum Schum.)pt_BR
dc.title.alternativePre-drying and additives on the nutritional value and fermentative losses of cv elephant grass silage. brs capiaçu (Pennisetum purpureum Schum.)pt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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