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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Poersch, Nerison Luís-
dc.contributor.referee1Vieira, Renan Costa Beber-
dc.contributor.referee2Freitas, José Alcides Soares de-
dc.creatorSouza, Ronaldo Vieira de-
dc.date2023-02-13-
dc.date.accessioned2023-08-07T14:09:14Z-
dc.date.available2023-
dc.date.available2023-08-07T14:09:14Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6738-
dc.description.abstractWheat is one of the most produced grain crops in the world and phosphorus is an essential macronutrient for the proper development of the crop. Much of the phosphorus in the soil is unavailable to plants, due to the fact that phosphorus is adsorbed by oxides and clays, in addition to having a great affinity for cations such as Fe, Al and Ca. However, bacteria of the genus Bacillus megaterium and B. subtilis have the ability to solubilize unavailable phosphorus, making it available to plants. The present study aimed to evaluate the effect of phosphorus-solubilizing bacteria, B. megaterium and B. subtilis, on different wheat cultivars. The experiment was carried out in the field in the municipality of Rolador, RS, on a red oxisol with high P content. The experimental design used was randomized blocks (DBC) in a 4x2 factorial scheme, with 3 replications. The treatments are composed of 4 wheat cultivars with inoculation and 4 cultivars without inoculation. The cultivars are TBIO Ponteiro, TBIO Toruk, ORS Madrepérola and BRS Belajoia. In these cultivars, ear length (EC), number of grains per ear (NGE), number of ears per area (NEA), thousand-grain weight (PMG), grain yield (PG) and hectoliter weight (PH ). The use of inoculation in wheat seeds with Bacillus megaterium and B. subtilis, there was a significant interaction for the CE, PMG and PG variables and the use of inoculation for these variables provided the best results. The cultivar TBIO Ponteiro with inoculation stands out for having a significant effect for all analyzed variables. For the PMG variable, the use of inoculation showed the best performance in the mean results for all cultivars. The cultivars TBIO Ponteiro, BRS Belajoia and TBIO Toruk obtained a higher grain yield with the use of inoculation.pt_BR
dc.description.resumoO trigo é uma das culturas de grãos mais produzidas do mundo e o fósforo é um macronutriente essencial para o bom desenvolvimento da cultura. Grande parte do fósforo do solo está de uma forma indisponível para as plantas, isso devido ao fósforo ser adsorvido por óxidos e argilas, além de possuir grande afinidade por cátions como o Fe, Al e Ca. No entanto, bactérias do gênero Bacillus megaterium e B. subtilis possuem a capacidade de solubilizar o fósforo que está indisponível, tornando-o disponível para as plantas. O presente estudo teve como objetivo avaliar o efeito de bactérias solubilizadoras de fósforo, B. megaterium e B. subtilis em diferentes cultivares de trigo. O experimento foi conduzido à campo no município de Rolador, RS, em um latossolo vermelho com teor alto de P. O delineamento experimental utilizado foi de blocos casualizados (DBC) em esquema fatorial 4x2, com 3 repetições. Os tratamentos são compostos por 4 cultivares de trigo com inoculação e 4 cultivares sem inoculação. As cultivares são a TBIO Ponteiro, TBIO Toruk, ORS Madrepérola e BRS Belajoia. Nessas cultivares foram avaliadas o comprimento da espiga (CE), o número de grãos por espiga (NGE), número de espigas por área (NEA), peso de mil grãos (PMG), produtividade de grãos (PG) e peso hectolitro (PH). O uso da inoculação em sementes de trigo com Bacillus megaterium e B. subtilis, houve interação significativa para as variáveis CE, PMG e PG e o uso da inoculação para essas variáveis proporcionou os melhores resultados. A cultivar TBIO Ponteiro com inoculação se destaca por apresentar efeito significativo para todas variáveis analisadas. Para a variável PMG, o uso da inoculação apresentou o melhor desempenho na médias dos resultados para todas as cultivares. As cultivares TBIO Ponteiro, BRS Belajoia e TBIO Toruk obtiveram uma maior produtividade de grãos com o uso da inoculação.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2023-08-04T14:53:38Z No. of bitstreams: 1 SOUZA.pdf: 863707 bytes, checksum: 854e728b71b16f2c70d22af4f7877163 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-08-07T14:09:14Z (GMT) No. of bitstreams: 1 SOUZA.pdf: 863707 bytes, checksum: 854e728b71b16f2c70d22af4f7877163 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-08-07T14:09:14Z (GMT). No. of bitstreams: 1 SOUZA.pdf: 863707 bytes, checksum: 854e728b71b16f2c70d22af4f7877163 (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectTrigopt_BR
dc.subjectMicrobiologia do solopt_BR
dc.subjectInoculaçãopt_BR
dc.subjectVariedades vegetaispt_BR
dc.titleUso de Bacillus megaterium e Bacillus subtilis na cultura do trigopt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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