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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Silva, Vanessa Neumann-
dc.creatorJantsch, Felipe Talian-
dc.date2023-07-07-
dc.date.accessioned2023-11-23T18:06:52Z-
dc.date.available2023-11-07-
dc.date.available2023-11-23T18:06:52Z-
dc.date.issued2023-07-07-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7199-
dc.description.abstractBeetroot is an important vegetable for food, having a good acceptance due to its sweet taste. The production of seedlings is an important step in beet cultivation and studying ways to optimize production efficiency is important, especially with a view to making the seedling more able to face the adverse conditions found in the field. In this context, the objective of this research was to evaluate the influence of the different forms of application of Trichoderma in the production process of beet seedlings. The experiment was carried out in the agricultural greenhouse of the UFFS Chapecó campus. The cultivar used was Chata do Egypt and the Trichoderma strain used was ESALQ-1306 The treatments used were: no application of Trichoderma harzianum (control) application of Trichoderma harzianum in seed treatment , in the substrate at sowing and 7 days after sowing (DAS). Seedling emergence, shoot height, number of leaves/seedling, root length, dry mass of shoots and roots of seedlings were evaluated. The results obtained were subjected to analysis of variance and comparison of means (p<0.05). The application of Trichoderma generated a difference in all analyzed variables, providing a better development. Thus, it is concluded that the application of Trichoderma harzianum cepa ESALQ-1306 in the substrate on the sowing day provided a better result in the production of seedlings of beet cultivar Chata do Egypt, as it presented good results in seedling emergence, seedling height and number of leaves, greater growth and mass accumulation in roots.pt_BR
dc.description.resumoA beterraba é uma hortaliça importante para alimentação, tendo uma boa aceitação devido ao seu sabor adocicado. A produção de mudas é uma etapa importante no cultivo de beterraba e estudar formas de se otimizar a eficiência de produção é importante, especialmente visando que a muda esteja mais apta a enfrentar as condições adversas encontradas no campo. Neste contexto, o objetivo desta pesquisa foi avaliar a influência das diferentes formas de aplicação de Trichoderma no processo de produção de mudas de beterraba. O experimento foi realizado na estufa agrícola da UFFS campus Chapecó.A cultivar utilizada foia Chata do Egito e cepa de Trichoderma utilizada foi a ESALQ-1306 Os tratamentos utilizados foram: sem aplicação de Trichoderma harzianum (testemunha) aplicação de Trichoderma harzianum no tratamento de sementes, no substrato no momento da semeadura e aos 7 dias após a semeadura (DAS). Foram avaliados: emergência de plântulas, altura da parte aérea, número de folhas/muda, comprimento de raízes, massa seca da parte aérea e de raízes de mudas. Os resultados obtidos foram submetidos à análise de variância e comparação de médias (p<0,05).A aplicação de Trichoderma gerou diferença em todas as variaveis analisadas, proporcionando um melhor desenvolvimento. Assim, conclui-se que a aplicação de Trichoderma harzianum cepa ESALQ-1306 no substrato no dia da semeadura proporcionou um melhor resultado na produção de mudas de beterraba cultivar Chata do Egito, por apresentar bons resultados de emergência de plântulas, altura de mudas e número de folhas, maior crescimento e acúmulo de massa em raízes.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Biblioteca Chapeco (biblio.ch@uffs.edu.br) on 2023-11-07T23:11:52Z No. of bitstreams: 1 JANTSCH.pdf: 356858 bytes, checksum: 47df833dffb713f124b9dcdc17ba9475 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-11-23T18:06:52Z (GMT) No. of bitstreams: 1 JANTSCH.pdf: 356858 bytes, checksum: 47df833dffb713f124b9dcdc17ba9475 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-11-23T18:06:52Z (GMT). No. of bitstreams: 1 JANTSCH.pdf: 356858 bytes, checksum: 47df833dffb713f124b9dcdc17ba9475 (MD5) Previous issue date: 2023-07-07en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Chapecópt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectBeterrabapt_BR
dc.subjectMudaspt_BR
dc.subjectTrichodermapt_BR
dc.subjectMétodos para melhoria de produtividadept_BR
dc.titleEfeito de diferentes formas de aplicação de trichoderma na produção de mudas de beterrabapt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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