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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Vieira, Renan Costa Beber-
dc.contributor.referee1Kaiser, Douglas Rodrigo-
dc.contributor.referee2Poersch, Nerison Luis-
dc.creatorSchutz, Danielli-
dc.date2023-12-07-
dc.date.accessioned2024-02-22T18:02:22Z-
dc.date.available2024-
dc.date.available2024-02-22T18:02:22Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7359-
dc.description.abstractSoil quality degradation and decreased fertility are growing concerns in agriculture. The intensive use of chemical fertilizers can bring negative consequences for the environment and especially human health. In this context, rock dust emerges as a sustainable and low environmental impact option to improve soil fertility. The application of rock powder can improve soil attributes over time and consequently improve soil quality. The application of rock dust can improve soil attributes over time and consequently improve soil quality. To test this hypothesis, an experiment was installed with the application of basalt rock powder in two different soils with the cultivation of lettuce (Lactuca sativa var. crispa). In order to evaluate the changes in soil chemical attributes and lettuce productivity. The experiment consisted of the application of five doses of rock powder (0, 20, 40, 60, 80 Mg ha-1) and a treatment with mineral fertilization (NPK formulation), with 4 replicates of each treatment. After the development of lettuce were evaluated the chemical attributes of soil and plant. In the soil were evaluated levels of pH, phosphorus and potassium, and in the chemical attributes of the plant were evaluated levels of nitrogen, phosphorus and potassium. The use of mineral fertilization showed higher fresh and dry mass of lettuce, while the doses of rock powder did not differ from the control treatment (dose 0). The use of rock powder did not alter the contents of P and K in the soil and in the plant, which may be due to the short cycle culture and the release of nutrients present in the rock powder is slow.pt_BR
dc.description.resumoA degradação da qualidade do solo e a diminuição da fertilidade são preocupações crescentes na agricultura. O uso intensivo de fertilizantes químicos pode trazer consequências negativas para o meio ambiente e principalmente a saúde humana. Nesse contexto, o pó de rocha surge como uma opção sustentável e de baixo impacto ambiental para melhorar a fertilidade do solo. A aplicação do pó de rocha pode melhorar atributos do solo ao longo do tempo e, consequentemente, melhorar a produtividade das culturas. Para testar essa hipótese, instalou-se um experimento com aplicação de pó de rocha de basalto em dois diferentes soloscom o cultivo da alface crespa (Lactuca sativa var. crispa). Com o objetivo de avaliar as alterações nos atributos químicos do solo e produtividade de alface. O experimento consistiu na aplicação de cinco doses de pó de rocha (0, 20, 40, 60, 80 Mg há-1) e um tratamento com adubação mineral (formulação NPK), com 4 repetições de cada tratamento. Após o desenvolvimento da alface foram avaliados os atributos químicos do solo e da planta. No solo foram avaliados os teores de pH, fósforo e potássio, já nos atributos químicos da planta foram avaliados os teores de nitrogênio, fósforo e potássio. O uso da adubação mineral apresentou maior massa fresca e seca de alface, enquanto que as doses de pó de rocha não diferiram do tratamento controle (dose 0). O uso do pó de rocha não alterou os teores de P e K no solo e na planta, o que pode ser decorrente da cultura ser de ciclo curto e a liberação dos nutrientes presentes no pó da rocha ser de forma lenta.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2024-02-20T14:58:51Z No. of bitstreams: 1 SCHUTZ.pdf: 549345 bytes, checksum: 426afd62ff005d6af6b8411ae9c1e92b (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-02-22T18:02:22Z (GMT) No. of bitstreams: 1 SCHUTZ.pdf: 549345 bytes, checksum: 426afd62ff005d6af6b8411ae9c1e92b (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-02-22T18:02:22Z (GMT). No. of bitstreams: 1 SCHUTZ.pdf: 549345 bytes, checksum: 426afd62ff005d6af6b8411ae9c1e92b (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectRochagempt_BR
dc.subjectSolospt_BR
dc.subjectFertilizantespt_BR
dc.subjectNutrientespt_BR
dc.subjectAlfacept_BR
dc.titlePotencial do uso agrícola de pó de rocha no cultivo de alfacept_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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