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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Dibax, Roberson-
dc.creatorBertoldi, Allana Paula-
dc.date2023-
dc.date.accessioned2024-02-28T12:38:50Z-
dc.date.available2024-
dc.date.available2024-02-28T12:38:50Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7374-
dc.description.abstractThe potato (Solanum tuberosum), native to the Andes, has been consumed for more than 8 thousand years. It produces tubers rich in carbohydrates and proteins and is part of the food base of several countries. This work aimed to establish a protocol for in vitro introduction, micropropagation and rooting of potato cultivar Ágata. The meristematic apices were removed from the shoots, standardized to a size of 5 mm in length and washed in running water for 30 minutes, after receiving a treatment with 70% alcohol, containing 4.5% sodium hypochlorite for 30 minutes. At the end of asepsis, the explants were washed three times in autoclaved deionized water and isolated in test tubes with 2 mL of MS culture medium, plus 20 g.L of sucrose and 7 g.L of agar. After being subcultured as described, they were introduced into test tubes containing 3 mL of MS culture medium and subcultured for 2 periods to complete in vitro growth. After this period, they were transferred to test tubes with MS culture medium plus AIB (indolebutyric acid) at concentrations 0 (Control), 1, 2 and 3 mg.L-1. For statistical analysis, the Tukey test was used at a 5% probability level. The results obtained in relation to the length of the aerial part showed that the control treatment stood out in growth (5.24 cm). In relation to the length of the root part, the concentrations that stood out were the control treatment (3.00 cm) and treatment with 1 mg. L-1 (1.60 cm). Regarding the root number, the treatments that showed the best results were the 2 mg concentration. L-1 (10.8 cm) and 3 mg. L-1 (13.9 cm).pt_BR
dc.description.resumoA batata (Solanum tuberosum), nativa dos Andes é uma espécie consumida há mais de 8 mil anos. Produz tubérculos ricos em carboidratos e proteínas e faz parte da base alimentar de vários países. Este trabalho objetivou o estabelecimento de um protocolo de introdução in vitro, micropropagação e enraizamento de batata da cultivar Ágata. Os ápices meristemáticos foram retirados das brotações, padronizados no tamanho 5 mm de comprimento e lavados em água corrente por 30 minutos, após receberam um tratamento com álcool 70%, contendo 4,5% de hipoclorito de sódio por 30 minutos. No fim da assepsia, os explantes receberam tríplice lavagem em água deionizada autoclavada e foram isolados em tubos de ensaio com 2 mL do meio de cultura MS, acrescido 20 g.L de sacarose e 7 g.L de ágar. Após serem subcultivadas conforme descrição, foram introduzidas em tubos de ensaio contendo 3 mL de meio de cultura MS e subcultivadas por 2 períodos para completar o crescimento in vitro. Depois desse período, foram transferidas para tubos de ensaio com meio de cultura MS acrescido AIB (ácido indolbutírico) nas concentrações 0 (Controle), 1, 2 e 3 mg.L-1. Para análise estatística foi utilizado teste Tukey ao nível de 5% de probabilidade. Os resultados obtidos em relação ao comprimento da parte aérea, mostrou que o tratamento controle teve destaque no crescimento (5,24 cm). Em relação ao comprimento da parte radicular, as concentrações que obtiveram destaque foi o tratamento controle (3,00 cm) e tratamento com 1 mg. L-1 (1,60 cm). Com relação ao número de raiz, os tratamentos que mostraram melhor resultado foi a concentração 2 mg. L-1 (10,8 cm) e 3 mg. L1 (13,9 cm).pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Suelen Spindola Bilhar (suelen.bilhar@uffs.edu.br) on 2024-02-27T17:00:39Z No. of bitstreams: 1 BERTOLDI.pdf: 282858 bytes, checksum: b5cefbf72d02f8e4d5f09e774276b300 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-02-28T12:38:50Z (GMT) No. of bitstreams: 1 BERTOLDI.pdf: 282858 bytes, checksum: b5cefbf72d02f8e4d5f09e774276b300 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-02-28T12:38:50Z (GMT). No. of bitstreams: 1 BERTOLDI.pdf: 282858 bytes, checksum: b5cefbf72d02f8e4d5f09e774276b300 (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Laranjeiras do Sulpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectBatatapt_BR
dc.subjectMelhoramento genéticopt_BR
dc.subjectCultivo de plantaspt_BR
dc.titleIntrodução in vitro, micropropagação e enraizamento de plantas de batata cv. Ágatapt_BR
dc.title.alternativeIn vitro introduction, micropropagation and rooting of cv potato plants. Agatept_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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