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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Betemps, Débora Leitzke-
dc.contributor.referee1Ludwig, Juliane-
dc.contributor.referee2Schmitt, Odair José-
dc.creatorBlanke, Marcia Eduarda Medeiros-
dc.date2023-11-20-
dc.date.accessioned2024-02-28T12:41:48Z-
dc.date.available2024-
dc.date.available2024-02-28T12:41:48Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7376-
dc.description.abstractCurrently, the interest in consuming fresh fruits is increasing, so some measures must be considered to maintain these fruits with good quality. Strawberries are increasingly present on the market and in society's consumption, but they deteriorate quickly and because of this, their commercialization faces some challenges to keep them with good quality for longer. One option to reduce degradation is the use of degradable edible coatings, that is, biofilms that cover the fruits and protect them for longer. The objective of this work was to study the use of cassava starch biofilm with the addition of Equisetum arvense (horsetail extract) and green propolis (propolis extract), in different concentrations, in the post-harvest conservation of strawberries. A completely randomized experimental design was used, with treatments based on cassava starch, varying the concentrations of Equisetum arvense and green propolis by 1.0%, 1.5% and 2.0% and the control treatment (biofilm only) evaluated. at intervals of 3, 6, 9, 12 and 15 days. Soluble solids, mass loss, fruit color, titratable acidity, ripening index and incidence of Botrytis cinerea were evaluated. It was observed that the 1.5% and 2.0% horsetail extract showed lower mass loss, higher Brix and provided the lowest incidence of Botrytis cinerea. For coloring, there was no significant interaction between treatments. Propolis concentrations of 1.0% and 1.5% provided less acidic fruits compared to the others.pt_BR
dc.description.resumoAtualmente o interesse por consumo de frutos in natura está aumentando, com isso deve-se considerar algumas medidas para manter estes frutos com boa qualidade. O morango está cada vez mais presente no mercado e no consumo da sociedade, porém tem rápida degradação e devido a isso a sua comercialização enfrenta alguns desafios para mantê-los com boa qualidade por mais tempo. Uma opção para diminuir a degradação é a utilização de revestimentos comestíveis degradáveis, ou seja, biofilmes que recobrem as frutas e as protegem por mais tempo. Objetivou-se com este trabalho, estudar o uso de biofilme de fécula de mandioca com adição de Equisetum arvense (extrato de cavalinha) e própolis verde (extrato de própolis), em diferentes concentrações, na conservação pós colheita de morangos. Foi utilizado o delineamento experimental inteiramente casualizado sendo os tratamentos a base de fécula de mandioca, variando as concentrações do Equisetum arvense e própolis verde em 1,0%, 1,5% e 2,0% e o tratamento testemunha (somente biofilme) avaliados em intervalos de 03, 06, 09, 12 e 15 dias. Foram avaliados os sólidos solúveis, perda de massa, coloração dos frutos, acidez titulável, índice de maturação e incidência de Botrytis cinerea. Observou-se que o extrato de cavalinha 1,5% e 2,0% apresentaram menor perda de massa, maior Brix e proporcionaram a menor incidência de Botrytis cinerea. Para a coloração, não houve interação significativa entre os tratamentos. As concentrações de própolis de 1,0% e 1,5% proporcionaram frutos menos ácidos comparados com os demais.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2024-02-27T19:53:48Z No. of bitstreams: 1 BLANKE.pdf: 796432 bytes, checksum: 983b97e8236f05574a89db5fc20b920a (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-02-28T12:41:48Z (GMT) No. of bitstreams: 1 BLANKE.pdf: 796432 bytes, checksum: 983b97e8236f05574a89db5fc20b920a (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-02-28T12:41:48Z (GMT). No. of bitstreams: 1 BLANKE.pdf: 796432 bytes, checksum: 983b97e8236f05574a89db5fc20b920a (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectMorangopt_BR
dc.subjectConservação de alimentospt_BR
dc.subjectBiofilmespt_BR
dc.subjectPrópolispt_BR
dc.subjectCavalinhapt_BR
dc.titleExtratos naturais em biofilmes na pós-colheita de morangopt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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