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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisor1Pinto Neto, Adalgiza-
dc.creatorVasconcelos, Gabriela Salete-
dc.date2023-11-09-
dc.date.accessioned2024-04-12T13:12:54Z-
dc.date.available2024-04-12T13:12:54Z-
dc.date.issued2023-11-09-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7504-
dc.description.abstractMilk production in Brazil is extremely important for the economy, however, mastitis has been an obstacle to this economy. To prevent mastitis, sanitary measures such as the use of disinfectants in pre-dipping order management are important and appropriate treatment involves the use of antibiotics. The research was carried out in partnership with the Federal University of Fronteira Sul (UFFS), the Tutorial Education Program (PET) Veterinary Medicine/Family Agriculture UFFS and the Institute of Rural Development of Paraná (IDR Paraná - EMATER - IAPAR). The antibiogram was carried out with milk samples from family farming properties in the city of Realeza, Paraná. The pre-dipping sensitivity test was performed with a commercial product. The results of antibiogram showed that of the 24 S. aureus samples, 66.7% were resistant to bacitracin, 41.6% to erythromycin and 20.8% to enrofloxacin. Streptococcus agalactiae/dysgalactiae with 54.5% of the samples resistant to tetracycline and enrofloxacin and 63.6% to ampicillin and penicillin G. Streptococcus uberis showed resistance only to tetracycline in 50% of the samples. Enterococcus spp showed 100% resistance to antimicrobials, except ampicillin and ciprofloxacin. The results obtained highlighted the possibility of treating mastitis with four of the 11 active ingredients tested: oxacillin, tetracycline, enrofloxacin, bacitracin, sulfazotrim, ampicillin, penicillin G, cephalexin, gentamicin, ciprofloxacin and streptomycin. The commercial product was not 100% effective against Staphylococcus aureus and Streptococcus agalactiae/dysgalactiae.pt_BR
dc.description.resumoA produção de leite, no Brasil, é de extrema importância para a economia, no entanto, a mastite vem sendo um empecilho para esta economia. Para prevenir a mastite, medidas sanitárias, como o uso de desinfetantes no manejo de ordem pré-dipping, são importantes e o tratamento adequado envolve o uso de antibióticos. A pesquisa foi realizada em parceria com a Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), o Programa de Educação Tutorial (PET) Medicina Veterinária/Agricultura Familiar UFFS e o Instituto de Desenvolvimento Rural do Paraná (IDR Paraná - EMATER - IAPAR). O antibiograma foi realizado, com amostras de leite de propriedades de agricultura familiar da cidade de Realeza, Paraná. O teste de sensibilidade ao pré-dipping foi realizado com um produto comercial. Os resultados do antibiograma mostraram que das 24 amostras de S. aureus, 66,7% apresentaram resistência à bacitracina, 41,6% à eritromicina e 20,8% à enrofloxacina. O Streptococcus agalactiae/dysgalactiae com 54,5% das amostras resistentes à tetraciclina e enrofloxacina e 63,6% à ampicilina e penicilina G. Streptococcus uberis apresentou resistência apenas a tetraciclina em 50% das amostras. Enterococcus spp apresentou 100 % de resistência aos antimicrobianos, exceto ampicilina e ciprofloxacina. Os resultados obtidos evidenciaram a possibilidade de tratamento da mastite com quatro dos 11 princípios ativos ensaiados: oxacilina, tetraciclina, enrofloxacina, bacitracina, sulfazotrim, ampicilina, penicilina G, cefalexina, gentamicina, ciprofloxacina e estreptomicina. O produto comercial não foi 100% efetivo frente a Staphylococcus aureus e Streptococcus agalactiae/dysgalactiae.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2024-03-12T00:25:38Z No. of bitstreams: 1 VASCONCELOS.pdf: 239863 bytes, checksum: 0721acd3b4f30efa05fbeec1d7c76a31 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-04-12T13:12:54Z (GMT) No. of bitstreams: 1 VASCONCELOS.pdf: 239863 bytes, checksum: 0721acd3b4f30efa05fbeec1d7c76a31 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-04-12T13:12:54Z (GMT). No. of bitstreams: 1 VASCONCELOS.pdf: 239863 bytes, checksum: 0721acd3b4f30efa05fbeec1d7c76a31 (MD5) Previous issue date: 2023-11-09en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Realezapt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectBovinocultura leiteirapt_BR
dc.subjectMastite animalpt_BR
dc.subjectDesinfetantespt_BR
dc.titleCaracterização da sensibilidade das bactérias causadoras de mastite bovina e sua sensibilidade ao pré-dipping, no município de Realeza - Paranápt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
Aparece en las colecciones: Medicina Veterinária

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