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https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7852
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.advisor1 | Treichel, Helen | - |
dc.creator | Klein, Gabriel Henrique | - |
dc.date | 2024-05-31 | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-07T19:38:20Z | - |
dc.date.available | 2024-06-25 | - |
dc.date.available | 2024-10-07T19:38:20Z | - |
dc.date.issued | 2024-05 | - |
dc.identifier.uri | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7852 | - |
dc.description.abstract | Bananas (Musa sp.) are one of the most produced crops worldwide, surpassing 100 million tons per year, and considering that approximately 30% of their weight consists of peels, the annual generation of these residues is significant. Fruit residues, in general, represent a potential alternative source for obtaining fermentable sugars that can be used in a biorefinery concept and circular economy aiming at waste reuse. In pursuit of bioethanol production within a sustainable production framework, this study optimized pretreatment and enzymatic hydrolysis using a Central Composite Design (CCD 23) with a confidence level of 95% (p < 0.05). The planning variables included sulfuric acid (H2SO4) concentration, banana peel waste mass in the pretreatment stage, and commercial cellulase enzyme (Sigma-Aldrich) concentration in the enzymatic hydrolysis stage. The responses quantified were total reducing sugars. The highest yield of total reducing sugars found after enzymatic hydrolysis was 11.88 g/L, while the ethanol yield was 1.37 g/L. In the recovery of D-Limonene, the obtained value was 0.56 mg/g. Thus, using banana peel waste for D-Limonene recovery in an integrated biorefinery concept contributes to circular economy principles and waste valorization. | pt_BR |
dc.description.resumo | A banana (Musa sp.) é uma das culturas mais produzidas em todo o mundo, ultrapassando 100 milhões de toneladas por ano, e considerando que aproximadamente 30% de seu peso consiste em cascas, a geração anual desses resíduos é significativa. Os resíduos de frutas, de forma geral, representam uma fonte alternativa potencial para a obtenção de açúcares fermentáveis que podem ser utilizados em um conceito de biorrefinaria e economia circular visando a reutilização de resíduos. Em busca da produção de bioetanol dentro de um quadro de produção sustentável, este estudo otimizou o pré-tratamento e a hidrólise enzimática usando um Delineamento Composto Central (DCC 23), com um nível de confiança de 95% (p < 0,05). As variáveis de planejamento incluíram a concentração de ácido sulfúrico (H2SO4), a massa de resíduos de casca de banana na etapa de pré-tratamento e a concentração de enzima celulase comercial (Sigma-Aldrich) na etapa de hidrólise enzimática. As respostas quantificadas foram açúcares redutores totais. O maior rendimento de açúcares redutores totais encontrado após a hidrólise enzimática foi de 11,88 g/L, enquanto o rendimento de etanol foi de 1,37 g/L. Na recuperação de D-Limoneno, o valor obtido foi de 0,56 mg/g. Assim, o uso de resíduos de casca de banana para a recuperação de D-Limoneno em um conceito de biorrefinaria integrada contribui para os princípios da economia circular e valorização de resíduos. | pt_BR |
dc.description.provenance | Submitted by Thiago Menezes Cairo (thiago.cairo@uffs.edu.br) on 2024-07-19T14:13:40Z No. of bitstreams: 1 KLEIN.pdf: 396761 bytes, checksum: 0453105b91fb86eb2a70221459032fca (MD5) | en |
dc.description.provenance | Approved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-10-07T19:38:19Z (GMT) No. of bitstreams: 1 KLEIN.pdf: 396761 bytes, checksum: 0453105b91fb86eb2a70221459032fca (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2024-10-07T19:38:20Z (GMT). No. of bitstreams: 1 KLEIN.pdf: 396761 bytes, checksum: 0453105b91fb86eb2a70221459032fca (MD5) Previous issue date: 2024-05 | en |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal da Fronteira Sul | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Campus Erechim | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFFS | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Resíduo de frutas | pt_BR |
dc.subject | D-Limoneno | pt_BR |
dc.subject | Etanol de segunda geração | pt_BR |
dc.subject | Fermentação alcoólica | pt_BR |
dc.subject | Extração Soxhlet | pt_BR |
dc.title | Utilization of banana peel waste for the production of bioethanol and other high-value-added compounds | pt_BR |
dc.type | Monografia | pt_BR |
Aparece nas coleções: | Ciências Biológicas - Bacharelado |
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Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
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