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dc.contributor.advisor1Treichel, Helen-
dc.creatorKlein, Gabriel Henrique-
dc.date2024-05-31-
dc.date.accessioned2024-10-07T19:38:20Z-
dc.date.available2024-06-25-
dc.date.available2024-10-07T19:38:20Z-
dc.date.issued2024-05-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7852-
dc.description.abstractBananas (Musa sp.) are one of the most produced crops worldwide, surpassing 100 million tons per year, and considering that approximately 30% of their weight consists of peels, the annual generation of these residues is significant. Fruit residues, in general, represent a potential alternative source for obtaining fermentable sugars that can be used in a biorefinery concept and circular economy aiming at waste reuse. In pursuit of bioethanol production within a sustainable production framework, this study optimized pretreatment and enzymatic hydrolysis using a Central Composite Design (CCD 23) with a confidence level of 95% (p < 0.05). The planning variables included sulfuric acid (H2SO4) concentration, banana peel waste mass in the pretreatment stage, and commercial cellulase enzyme (Sigma-Aldrich) concentration in the enzymatic hydrolysis stage. The responses quantified were total reducing sugars. The highest yield of total reducing sugars found after enzymatic hydrolysis was 11.88 g/L, while the ethanol yield was 1.37 g/L. In the recovery of D-Limonene, the obtained value was 0.56 mg/g. Thus, using banana peel waste for D-Limonene recovery in an integrated biorefinery concept contributes to circular economy principles and waste valorization.pt_BR
dc.description.resumoA banana (Musa sp.) é uma das culturas mais produzidas em todo o mundo, ultrapassando 100 milhões de toneladas por ano, e considerando que aproximadamente 30% de seu peso consiste em cascas, a geração anual desses resíduos é significativa. Os resíduos de frutas, de forma geral, representam uma fonte alternativa potencial para a obtenção de açúcares fermentáveis que podem ser utilizados em um conceito de biorrefinaria e economia circular visando a reutilização de resíduos. Em busca da produção de bioetanol dentro de um quadro de produção sustentável, este estudo otimizou o pré-tratamento e a hidrólise enzimática usando um Delineamento Composto Central (DCC 23), com um nível de confiança de 95% (p < 0,05). As variáveis de planejamento incluíram a concentração de ácido sulfúrico (H2SO4), a massa de resíduos de casca de banana na etapa de pré-tratamento e a concentração de enzima celulase comercial (Sigma-Aldrich) na etapa de hidrólise enzimática. As respostas quantificadas foram açúcares redutores totais. O maior rendimento de açúcares redutores totais encontrado após a hidrólise enzimática foi de 11,88 g/L, enquanto o rendimento de etanol foi de 1,37 g/L. Na recuperação de D-Limoneno, o valor obtido foi de 0,56 mg/g. Assim, o uso de resíduos de casca de banana para a recuperação de D-Limoneno em um conceito de biorrefinaria integrada contribui para os princípios da economia circular e valorização de resíduos.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Thiago Menezes Cairo (thiago.cairo@uffs.edu.br) on 2024-07-19T14:13:40Z No. of bitstreams: 1 KLEIN.pdf: 396761 bytes, checksum: 0453105b91fb86eb2a70221459032fca (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-10-07T19:38:19Z (GMT) No. of bitstreams: 1 KLEIN.pdf: 396761 bytes, checksum: 0453105b91fb86eb2a70221459032fca (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-10-07T19:38:20Z (GMT). No. of bitstreams: 1 KLEIN.pdf: 396761 bytes, checksum: 0453105b91fb86eb2a70221459032fca (MD5) Previous issue date: 2024-05en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectResíduo de frutaspt_BR
dc.subjectD-Limonenopt_BR
dc.subjectEtanol de segunda geraçãopt_BR
dc.subjectFermentação alcoólicapt_BR
dc.subjectExtração Soxhletpt_BR
dc.titleUtilization of banana peel waste for the production of bioethanol and other high-value-added compoundspt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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