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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Coelho, Geraldo Ceni-
dc.creatorRocha, Alairto Vieira da-
dc.date2023-12-01-
dc.date.accessioned2024-12-09T21:02:13Z-
dc.date.available2024-
dc.date.available2024-12-09T21:02:13Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/8141-
dc.description.abstractComposting is a procedure that aims to recycle organic material produced by farmers in poultry farming, with the potential to obtain a product with high levels of macronutrients and micronutrients, contributing to improvements in physical, chemical and biological properties by increasing the CEC (capacity of exchange of cations), favoring greater nutrient retention and water retention capacity. The increase in temperature during the composting process should be responsible for reducing the number of pathogenic microorganisms present. The objective of the work was to evaluate the influence of passive aeration treatment on composting. Three treatments were evaluated: 1st waste pile with material turning, 2nd static treatment without turning, 3rd passive aeration treatment, with tunnel and aeration chimneys. The temperature was measured biweekly with a rod thermometer with the help of a spade that cut a small hole 0.50 cm from the surface to measure the temperature. After two months, samples were taken to measure moisture content and N-P-K (nitrogen, phosphorus and potassium). No significant differences were observed for the evaluated parameters, except for the temperature in the last evaluation, in which the passive aeration treatment presented a lower temperature than the otherspt_BR
dc.description.resumoA compostagem é um procedimento que tem objetivo de reciclar material orgânico produzido pelos agricultores na atividade de avicultura, com potencial de obter um produto com teores elevados de macronutrientes e micronutrientes, contribuindo para melhorias nas propriedades físicas, químicas e biológicas aumentando o CTC (capacidade de troca de cátions), favorecendo maior retenção de nutrientes e capacidade de retenção de água. A elevação da temperatura durante o processo de compostagem deve ser responsável na redução de microrganismos patogênicos presentes. O objetivo com o trabalho foi avaliar a influência do tratamento de aeração passiva na compostagem. Foram avaliados três tratamentos: 1° pilha de resíduo com revolvimento do material, 2° tratamento estático sem revolvimento, 3° tratamento de aeração passiva, com túnel e chaminés de aeração. A temperatura foi medida quinzenalmente com um termômetro de haste com ajuda de uma a pá de corte aberto pequeno orifício de 0,50 cm da superfície para aferição da temperatura. Após dois meses amostras foram retiradas para mensuração de teor de umidade e de N-P-K (nitrogênio, fósforo e potássio). Não foram observadas diferenças significativas para os parâmetros avaliados, salvo para a temperatura na última avaliação, em que o tratamento com aeração passiva apresentou temperatura inferior aos demaispt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Biblioteca Chapeco (biblio.ch@uffs.edu.br) on 2024-11-29T23:43:22Z No. of bitstreams: 1 ROCHA.pdf: 551603 bytes, checksum: 27bcd23d86682b92e2544a87e572f902 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-12-09T21:02:13Z (GMT) No. of bitstreams: 1 ROCHA.pdf: 551603 bytes, checksum: 27bcd23d86682b92e2544a87e572f902 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-12-09T21:02:13Z (GMT). No. of bitstreams: 1 ROCHA.pdf: 551603 bytes, checksum: 27bcd23d86682b92e2544a87e572f902 (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Chapecópt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectFertilizantespt_BR
dc.subjectResíduos orgânicospt_BR
dc.subjectAeraçãopt_BR
dc.subjectCompostagempt_BR
dc.titleAeração passiva na compostagempt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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