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dc.contributor.advisor1Leite, João Guilherme Dal Belo-
dc.creatorCorreia, Dheicy Luana Gomes-
dc.date2024-02-16-
dc.date.accessioned2024-12-16T12:50:41Z-
dc.date.available2028-11-29-
dc.date.available2024-12-16T12:50:41Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/8195-
dc.description.abstractThe use of pesticides can pose risks to food safety, particularly in Brazil, which has been the world's largest consumer since 2008. The main objective of this study is to investigate the presence of pesticide residues in fresh foods sold in the West region of Santa Catarina between 2013 and 2018, using data from the Food Without Risk Program (PASR). PASR is a partnership between the Integrated Agricultural Development Company of Santa Catarina (CIDASC) and the Public Prosecutor's Office of Santa Catarina (MPSC). The research follows the collection and analysis methodology described by Runtzel et al. (2017) and the descriptive-analytical documentary approach proposed by Lopes & Albuquerque (2021). The historical series covers 23 foods, collected from various points of sale and rural establishments, and grouped into three categories: No residue, With residue (below the permitted limit), and Non-compliant (with residues above the limits or unauthorized). The results demonstrate that, on average, 20% of the samples analyzed between 2013 and 2018 are non-compliant. Notably, bell peppers showed 70% of samples in this condition. Bell peppers are followed by passion fruit (67% non-compliant) and peaches (58%). Non-compliance is mostly caused by the identification of active ingredients without registration for cultivation. In the case of bell peppers, 100% of the non-compliance is due to the identification of unregistered active ingredients. 97% of the identified active ingredients correspond to insecticides (54%) and fungicides (43%). There was also a significant increase in the number of active ingredients, from 26 in 2013 to 249 in 2018. These results emphasize the importance of monitoring, oversight, and agricultural practices capable of mitigating the risks of pesticide use on the environment and human healthpt_BR
dc.description.resumoO uso de agrotóxicos pode representar riscos à segurança alimentar, particularmente no Brasil, que, desde 2008, é o maior consumidor mundial. O objetivo principal deste estudo é investigar a presença de resíduos de agrotóxicos em alimentos in natura comercializados na região Oeste de Santa Catarina entre os anos de 2013 e 2018, utilizando dados do Programa Alimento Sem Risco (PASR). O PASR é uma parceria entre a Companhia Integrada de Desenvolvimento Agrícola de Santa Catarina (CIDASC) e o Ministério Público de Santa Catarina (MPSC). A pesquisa adota a metodologia de coleta e análise descrita por Runtzel et al. (2017) e a abordagem descritivo-analítica documental proposta por Lopes & Albuquerque (2021). A série histórica abrange 23 alimentos, coletados em diversos pontos de comercialização e estabelecimentos rurais, e agrupados em três categorias: Sem resíduo, Com resíduo (abaixo do limite permitido), e Desconformes (com resíduos acima dos limites ou não autorizados). Os resultados demonstram que, em média, 20% das amostras analisadas entre 2013 a 2018 estão em condição desconforme. Destaque para o pimentão, que apresentou 70% das amostras nessa condição. O pimentão é seguido pelo maracujá (67% desconforme) e pêssego (58%). A desconformidade é, na maioria das vezes, causada pela identificação de ingredientes ativos sem registro para cultura. No caso do pimentão, 100% da desconformidade se deve à identificação de ingredientes ativos sem registro. 97% dos ingredientes ativos identificados correspondem a inseticidas (54%) e fungicidas (43%). Também observou-se significativo aumento no número de ingredientes ativos, de 26 em 2013 para 249 em 2018. Os resultados reforçam a importância do monitoramento, fiscalização e práticas agrícolas capazes de mitigar riscos do uso de agrotóxicos sobre o meio ambiente e à saúde humanapt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Biblioteca Chapeco (biblio.ch@uffs.edu.br) on 2024-11-29T22:50:54Z No. of bitstreams: 1 CORREIA.pdf: 654116 bytes, checksum: 90587cbae00e45d51ca618c9f8083e0c (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-12-16T12:50:41Z (GMT) No. of bitstreams: 1 CORREIA.pdf: 654116 bytes, checksum: 90587cbae00e45d51ca618c9f8083e0c (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-12-16T12:50:41Z (GMT). No. of bitstreams: 1 CORREIA.pdf: 654116 bytes, checksum: 90587cbae00e45d51ca618c9f8083e0c (MD5) Previous issue date: 2024en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Chapecópt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Embargadopt_BR
dc.subjectSegurança alimentarpt_BR
dc.subjectAgricultura sustentávelpt_BR
dc.subjectPesticidaspt_BR
dc.titleResíduos de agrotóxicos em alimentos in natura na região oeste de Santa Catarina: um estudo de 2013 a 2018, com dados do Programa Alimento Sem Risco (PASR)pt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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