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dc.contributor.advisor1Castamann, Alfredo-
dc.creatorMarquetto, Lucivani-
dc.date2017-06-
dc.date.accessioned2017-07-28T18:46:56Z-
dc.date.available2017-06-30-
dc.date.available2017-07-28T18:46:56Z-
dc.date.issued2017-07-27-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/824-
dc.description.abstractWith the modernization of agriculture and the erosion due to the intensive use of the soil, it is of great importance to conscientise growers of the need to improve the quality of the soils, with the aim of a more sustainable production. The experiment was conducted in the interior of the municipality of Jacutinga, in the community of Linha Barrinha, located in the region of Alto Uruguai, subregion of Erechim. The treatments had the following compositions: T1 = control; T2 = basalt powder; T3 = mineral fertilizer; T4: cattle manure; T5 = basalt powder + urea + manure; T6 = mineral fertilizer + urea + manure; T7 = mineral fertilizer + basalt powder + urea. Harvesting was done manually, each plot was harvested separately, two central lines of the plot were collected excluding two lateral lines and one meter from the beginning and end of the line harvested as border effect. After harvest, the number of grains per ear was estimated, and each plot weighed separately. The threshed seeds were taken to the laboratory, where the humidity of the beans and the weight of a thousand seeds were evaluated. It was concluded that there was no effect of only the basalt powder nor of basalt powder mixed with manure on the yield of the cultivated soil after two years of the treatments. Based on these results, we considered it necessary to carry o ut more evaluations through further cultivation in the same area, with the same crops, to evaluate residual effects over a longer period, as well as considering the hypothesis of altering the amounts of fertilizers used.pt_BR
dc.description.resumoCom a modernização da agricultura e o desgaste devido ao uso intensivo o solo, á uma grande importância na conscientização dos produtores quanto à necessidade da melhoria da qualidade dos solos, tendo como meta uma produção mais sustentável. O experimento foi conduzido no interior do município de Jacutinga, na comunidade de Linha Barrinha, localizado na região do Alto Uruguai, microrregião de Erechim. Os tratamentos tiveram as seguintes composições: T1= testemunha; T2: pó de basalto; T3= fertilizante mineral; T4: esterco de gado; T5=pó de basalto + Uréia + Esterco; T6= Fertilizante mineral + ureia + esterco; T7= fertilizante mineral + pó de basalto+ ureia. A colheita foi realizada manualmente, cada parcela colhida separadamente, foram colhidas duas linhas centrais da parcela, excluída duas linhas laterais e um metro do início e do fim de cada linha colhida como efeito bordadura. Após a colheita, foi estimado o número de grãos por espigas, e cada parcela pesadas separadamente. As sementes debulhadas foram levadas para o laboratório, onde foi avaliada a umidade dos grãos e o peso de mil sementes. Concluiu-se que não houve efeito do pó de basalto nem de sua interação com esterco sobre a produtividade de milho cultivado após dois anos da aplicação dos tratamentos. A partir destes resultados, consideramos necessário realizar avaliações em mais cultivo, na mesma área, com a mesma cultivar, para avaliar efeitos residuais a um prazo maior, bem como considerar a hipótese de se alterar as quantias de fertilizantes utilizados.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Daniele Rosa Monteiro (daniele.monteiro@uffs.edu.br) on 2017-07-27T14:06:05Z No. of bitstreams: 1 MARQUETTO.PDF: 388648 bytes, checksum: 964ae67524504bf85276e9a68a4b068c (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2017-07-28T18:46:56Z (GMT) No. of bitstreams: 1 MARQUETTO.PDF: 388648 bytes, checksum: 964ae67524504bf85276e9a68a4b068c (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2017-07-28T18:46:56Z (GMT). No. of bitstreams: 1 MARQUETTO.PDF: 388648 bytes, checksum: 964ae67524504bf85276e9a68a4b068c (MD5) Previous issue date: 2017-07-27en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechim-
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCultivo do milhopt_BR
dc.subjectFertilização do solopt_BR
dc.subjectPlantas daninhaspt_BR
dc.subjectConservação do solopt_BR
dc.titleDiferentes fontes de fertilizantes utilizados na cultura do milhopt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
Appears in Collections:Agronomia

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