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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Milanesi, Paola Mendes-
dc.contributor.advisor-co1Baseggio, Ediane Roncaglio-
dc.creatorWebber, Silvionei-
dc.date2016-06-14-
dc.date.accessioned2017-08-11T14:18:32Z-
dc.date.available2017-07-01-
dc.date.available2017-08-11T14:18:32Z-
dc.date.issued2017-08-04-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/862-
dc.description.abstractThe demand for healthy foods has generated the need to test natural products for the control of plant pathogens. The objective of this study was to evaluate the effect of aqueous garlic extract (Allium sativum), baccharis (Baccharis trimera) and rosemary (Rosmarinus officinalis) on the control "in vivo" and "in vitro" of brown rot (Monillinia fructicola) Peach, variety "Granada" as well as their influence on the diameter of the fruits and postharvest. The treatments were: T1) control; T2) Garlic Extract; T3) Baccharis Extract) T4) Rosemary Extract and T5) Chemical control. The pathogen was isolated in PDA (Potato Dextrose Agar) culture medium from infected peaches (mummies). In the in vitro treatments the effect on the mycelial growth of Monillinia fructicola were evaluated. For this, the autoclaved, or not autoclaved extract were used in different preparations (stored at - 8 °C, extracted with cold water at 20 ° C and with hot water at 60 °C), both at a concentration of 10%. In general, the garlic extract independent of the preparation, autoclaved or not, showed 100% efficiency in pathogen control as compared to the control. The baccharis extract induced the growth of the fungus, while the rosemary extract (extracted with hot water) reduced growth of the fungus. In the field experiment, the aqueous extracts showed no statistical difference when compared to the control and chemical control, which may have occurred because it is a cultivar whose cycle is medium-early. Furthermore, in previous years, the orchard was conducted in conventional manner with the use of fungicides for control of the brown rot.pt_BR
dc.description.resumoA procura por alimentos mais saudáveis tem gerado a necessidade de testar produtos naturais para o controle de fitopatógenos. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito dos extratos aquosos de alho (Allium sativum), carqueja (Baccharis trimera) e alecrim (Rosmarinus officinalis) sobre o controle “in vivo” e “in vitro” da podridão parda (Monillinia fructicola) do pêssego, variedade “Granada”, assim como a influência destes no diâmetro dos frutos e em pós-colheita. Os tratamentos avaliados foram: T1) Testemunha; T2) Extrato de alho; T3) Extrato de Carqueja; T4) Extrato de alecrim e T5) Controle químico. O patógeno foi isolado em meio de cultura BDA (Batata-Dextrose-Ágar) a partir de pêssegos infectados (múmias). No teste in vitro os tratamentos foram avaliados sobre o crescimento micelial de Monillinia fructicola. Para isto, foram utilizados os extratos autoclavados ou não, em diferentes formas de preparo (armazenados a - 8 °C, extraídos com água fria a 20 °C e com água quente a 60 °C), ambos na concentração de 10%. De modo geral, o extrato de alho independente da forma de preparo, autoclavado ou não, apresentou 100% de eficiência no controle do patógeno, quando comparados à Testemunha. O extrato de carqueja induziu o crescimento do fungo, enquanto o extrato de alecrim, (extraído com água quente) reduziu o crescimento do fungo. No experimento a campo os extratos aquosos não apresentaram diferença estatística quando comparados à Testemunha e ao controle químico, o que pode ter acontecido por se tratar de uma variedade cujo ciclo é médio-precoce. Além disso, em anos anteriores, o pomar havia sido conduzido de forma convencional com o uso de fungicidas para o controle da podridão parda.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Daniele Rosa Monteiro (daniele.monteiro@uffs.edu.br) on 2017-08-04T16:21:46Z No. of bitstreams: 1 WEBBER.PDF: 685882 bytes, checksum: 027b8cf4581da4aabcb4dd62d721e7e1 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2017-08-11T14:18:31Z (GMT) No. of bitstreams: 1 WEBBER.PDF: 685882 bytes, checksum: 027b8cf4581da4aabcb4dd62d721e7e1 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2017-08-11T14:18:32Z (GMT). No. of bitstreams: 1 WEBBER.PDF: 685882 bytes, checksum: 027b8cf4581da4aabcb4dd62d721e7e1 (MD5) Previous issue date: 2017-08-04en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechim-
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgroecologiapt_BR
dc.subjectExtratos aquosospt_BR
dc.subjectPlantas bioativaspt_BR
dc.subjectFitopatógenospt_BR
dc.titleExtratos vegetais no controle alternativo de podridão parda em pessegueiropt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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