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dc.contributor.advisor1Radons, Sidinei Zwick-
dc.contributor.referee1Ludwig, Juliane-
dc.contributor.referee2Poersch, Nerison Luís-
dc.creatorLima, Alan Gabriel dos Santos-
dc.date2024-11-22-
dc.date.accessioned2025-10-31T17:53:33Z-
dc.date.available2025-
dc.date.available2025-10-31T17:53:33Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/8945-
dc.description.abstractThe effect of sieve size and the ideal temperature for optimal initial growth of soybean seedlings are characteristics that are difficult to analyze and are infrequently studied by some authors, with varied results. This indicates a need for research that offers greater clarity for seed producers and marketers. Therefore, the aim of this study was to evaluate the interaction between temperatures and sieve sizes on soybean seed germination. To assess the effects of different temperatures and sieve sizes on the initial growth of soybean plants, seeds from the cultivar 55157RSF IPRO (ZEUS) were used, provided by Sementes Giovelli, located in Rolador, RS. The seeds were classified into three sieve sizes (6,0 mm, 6,5 mm, and 7,0 mm) from the 2024/2024 harvest. The experiment was conducted at the Seed Laboratory of the Federal University of Fronteira Sul (UFFS) - Cerro Largo campus, in June 2024. A completely randomized design (CRD) with a bifactorial arrangement (5x3) was used, consisting of 5 temperature levels (8°C, 16°C, 24°C, 32°C, and 40°C) and 3 sieve sizes (6,0 mm, 6,5 mm, and 7,0 mm), with 4 repetitions, totaling 60 experimental units, each consisting of 25 seeds, or 100 seeds per treatment. In the laboratory, the treatments were evaluated through germination tests, germination speed index (GSI), radicle length, and radicle fresh weight. The data obtained were subjected to analysis of variance (ANOVA) using the F-test, and means were compared using Tukey's test at a 5% probability level. The smaller seeds (6,0 mm) showed better GSI values, regardless of the temperature. Larger seeds (6,5 mm and 7,0 mm) had better radicle length results compared to smaller seeds (6,0 mm). The largest seeds (7,0 mm) showed higher values of radicle fresh weight at 24,4°C. Smaller seeds (6,0 mm) were more stable in both radicle length and fresh weight. Seeds classified into different sizes (6,0 mm, 6,5 mm, 7,0 mm) showed no differences in germination percentages. The ideal temperature for maximum soybean seed germination was found to be 28,3°C.pt_BR
dc.description.resumoO efeito do tamanho de peneira e a temperatura ideal para um ótimo crescimento inicial das plântulas de soja são características difíceis de serem analisadas e é estudada com baixa frequência por alguns autores e com resultados variados. Desse modo demandando uma pesquisa que proporciona maior clareza para produtores e comercializadores de sementes. Desta forma, o presente trabalho teve como objetivo avaliar a interação das temperaturas e dos tamanhos de peneiras na germinação de sementes de soja. Para avaliar os efeitos das diferentes temperaturas e tamanhos de peneiras sobre o crescimento inicial das plantas de soja, foram utilizadas sementes da cultivar de soja, 55157RSF IPRO (ZEUS), as quais foram cedidas pela empresa Sementes Giovelli, localizada no município de Rolador, RS. As sementes são compostas por três tamanhos de peneira (6,0 mm, 6,5 mm e 7,0 mm) ambas de safra 2024/2024. O experimento foi conduzido no Laboratório de Sementes da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) - campus Cerro Largo, durante o período de junho de 2024. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado (DIC), bifatorial (5x3), composto por 5 níveis no fator A (8°C, 16 °C, 24 °C, 32 °C e 40 °C) e 3 níveis no fator D (6,0 mm, 6,5 mm e 7,0 mm), com 4 repetições, totalizando 60 unidades experimentais, onde cada unidade experimental foi composta por 25 sementes, ou 100 sementes por tratamento. No laboratório, os tratamentos foram avaliados pelos testes de germinação, índice de velocidade de germinação (IVG), comprimento de radícula e massa fresca de radícula. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância pelo teste F e as médias foram comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade. As sementes menores (6,0mm), apresentam melhores índices de IVG, independente da temperatura. . Sementes maiores (6,5 e 7,0mm) possuem melhores resultados de comprimento de radícula em relação as sementes menores (6,0mm). As sementes maiores (7,0mm) apresentaram maiores valores de massa fresca de radícula na temperatura de 24,4°C. As sementes menores (6,0mm), foram mais estáveis no comprimento e na massa de radícula. As sementes classificadas em diferentes tamanhos (6,0, 6,5, 7,0 mm) não apresentaram diferença nas porcentagens de germinação. A temperatura ideal para a máxima germinação das sementes de soja é de 28,3°C.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2025-10-30T23:21:07Z No. of bitstreams: 1 LIMA.pdf: 684559 bytes, checksum: ec5102df63f2172afefc31117dd05521 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by DIONE ROSSI FARIAS (dione@uffs.edu.br) on 2025-10-31T17:53:33Z (GMT) No. of bitstreams: 1 LIMA.pdf: 684559 bytes, checksum: ec5102df63f2172afefc31117dd05521 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2025-10-31T17:53:33Z (GMT). No. of bitstreams: 1 LIMA.pdf: 684559 bytes, checksum: ec5102df63f2172afefc31117dd05521 (MD5) Previous issue date: 2024en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSojapt_BR
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.subjectPropagação vegetalpt_BR
dc.subjectSementespt_BR
dc.titleEfeito da temperatura na germinação de sementes de soja com diferentes tamanhospt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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