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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Radons, Sidinei Zwick-
dc.contributor.referee1Betemps, Débora Leitzke-
dc.contributor.referee2Scheneider, Fábio-
dc.creatorFrank, Marcia Eckert-
dc.date2016-11-29-
dc.date.accessioned2017-08-21T16:36:14Z-
dc.date.available2017-08-21-
dc.date.available2017-08-21T16:36:14Z-
dc.date.issued2016-11-29-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/944-
dc.description.abstractThe custom of the “erva mate (Ilex paraguariensis)” consumption is intrinsic of the South-Brazilian culture since the beginning of the colonization of the Rio Grande do Sul State. This behavior generates a chain of product industrialization, also producing a residue, both in the industry and of the own consumers after the use of the herb in the “chimarrão (a hot tea drinking using this herby)” making. Disposal usually occurs proximate of homes, carried out in the yard or vegetable garden for purposes of incorporation into the soil serving as organic fertilizer. Until now, there have been few records in the literature on the Ilex paraguariensis effect residue on the development of olive groves. The objective of this work was to verify the effect of different concentrations of the crude aqueous extract of yerba mate extracted from the commercialized product on the germination of olerícolas seeds. The study it was realized at the Federal University of the Southern Border Seed Laboratory and conducted on a completely randomized design, using four replicates of 25 seeds of each crop and three concentrations of the extract (1%, 5% and 10%), in addition to one blank sample. The evaluation was through the daily count of germination, IVG, and seedling length. The regression equations were adjusted in this study by the spreadsheet. The results showed that the concentrations decreased the of germination speed of the four vegetables tested, in addition to it was more visible in the parsley and tomato culture. A lower seedling length was also observed as the concentration of the extracts increased. The number of germinated seeds was affected in almost all the treatments, specially demonstrated in the treatments of 5% and 10%pt_BR
dc.description.resumoO costume do consumo da erva mate é intrínseco da cultura sul-brasileira desde o início da colonização do estado do Rio Grande do Sul. Este comportamento gera uma cadeia de industrialização do produto, produzindo também um resíduo, tanto na indústria como dos próprios consumidores após a utilização da erva no preparo do chimarrão. O descarte ocorre geralmente nas proximidades das casas, efetuado no quintal ou horta para fins de incorporação ao solo servindo como adubo orgânico. Até o momento, há poucos registros na literatura sobre o efeito do resíduo da erva mate sobre o desenvolvimento de culturas olerícolas. O objetivo desse trabalho foi verificar o efeito de diferentes concentrações do extrato bruto aquoso de erva-mate extraídos do produto comercializado sobre a germinação de sementes olerícolas. O experimento foi realizado no laboratório de sementes na Universidade Federal da Fronteira Sul e conduzido sobre delineamento inteiramente casualizado, usando quatro repetições de 25 sementes de cada cultura e três concentrações do extrato (1%,5% e 10%), além de uma testemunha. A avaliação foi feita através da contagem diária da germinação, IVG e comprimento de plântula. As equações de regressão foram ajustadas por meio de planilha eletrônica. Os resultados mostraram que as concentrações diminuíram a velocidade de germinação das quatro hortaliças testadas, porém ficou mais visível na cultura da salsa e do tomate. Também, observou-se um menor comprimento de plântula de acordo com o aumento da concentração do extratos. O número de sementes germinadas foi afetado em quase todos os tratamentos, se evidenciando nos tratamentos de 5% e 10% de concentração do extrato.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2017-08-21T11:59:08Z No. of bitstreams: 1 FRANK.pdf: 750600 bytes, checksum: a6b9eae3499a51a8c9797021ca5c3497 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2017-08-21T16:36:14Z (GMT) No. of bitstreams: 1 FRANK.pdf: 750600 bytes, checksum: a6b9eae3499a51a8c9797021ca5c3497 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2017-08-21T16:36:14Z (GMT). No. of bitstreams: 1 FRANK.pdf: 750600 bytes, checksum: a6b9eae3499a51a8c9797021ca5c3497 (MD5) Previous issue date: 2016-11-29en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectErva matept_BR
dc.subjectConsumopt_BR
dc.subjectIndustrializaçãopt_BR
dc.subjectDescartept_BR
dc.subjectAdubo orgânicopt_BR
dc.subjectEfeito de resíduopt_BR
dc.subjectComercializaçãopt_BR
dc.titleEfeito de extrato bruto aquoso de erva mate sobre sementes de olerícolaspt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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