Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1895
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Palma, Marcos Antonio Zambillo-
dc.contributor.referee1Betemps, Débora Leitzke-
dc.contributor.referee2Lucas, Matheus Kochhann-
dc.creatorBandeira, Graciano Junior-
dc.date2017-12-06-
dc.date.accessioned2018-04-10T18:02:46Z-
dc.date.available2018-04-02-
dc.date.available2018-04-10T18:02:46Z-
dc.date.issued2017-12-06-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1895-
dc.description.abstractThe soybean (Glycine max) is the main species cultivated in Brazil and in the world, because it is used as a source of main protein in human food, being this use directly or indirectly, thus having a high weight in the trade balance of several countries. Losses occurring throughout the soybean production chain represent a high commercial value, thus causing losses and economic damages to producers. Loss of grain during the harvesting process is among one of the main problems encountered in production. Therefore, the objective of this study was to evaluate the total losses as a function of harvesting speed and sample area. To evaluate the losses in the mechanized harvest, a completely randomized design was used, in a 3x2 factorial scheme, with three different harvesting speeds 3.5, 4.5 and 5.5 km h -1 and two collection areas: 2 and 4 m². The total quantitative losses of soybean caused by these factors were evaluated. It was concluded that the losses were influenced by the speed of movement of the harvester, showing no difference in relation to the sample area.pt_BR
dc.description.resumoA soja (Glycine max) é a principal espécie cultivada no Brasil e no mundo, por ser usada como fonte de proteína principal na alimentação humana, sendo esta utilização de forma direta ou indireta, tendo assim um alto peso na balança comercial de vários países. As perdas que ocorrem em toda cadeia produtiva da soja representam um alto valor comercial trazendo assim prejuízos e danos econômicos aos produtores. A perda de grão durante o processo de colheita está entre um dos principais problemas encontrados na produção. Em função disso o presente trabalho teve como objetivo determinar as perdas totais durante a colheita mecanizada da soja em três diferentes velocidades de colheita, e dois tamanho de área amostral. Para avaliação das perdas na colheita mecanizada, foi utilizada o delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3x2, sendo os tratamentos três diferentes velocidades de colheita 3,5, 4,5 e 5,5 km h - ¹ e duas áreas de coleta: 2 e 4 m². Foram avaliadas as perdas quantitativas totais de soja ocasionada por esses fatores. Conclui-se que as perdas foram influenciadas pela velocidade de deslocamento da colhedora, não apresentando diferença em relação a área amostral.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Rafael Pinheiro de Almeida (rafael.almeida@uffs.edu.br) on 2018-04-02T17:02:34Z No. of bitstreams: 1 BANDEIRA.pdf: 1226966 bytes, checksum: 67ac9832ca98569aff75a2cb671763cf (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Diego dos Santos Borba (dborba@uffs.edu.br) on 2018-04-10T18:02:46Z (GMT) No. of bitstreams: 1 BANDEIRA.pdf: 1226966 bytes, checksum: 67ac9832ca98569aff75a2cb671763cf (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2018-04-10T18:02:46Z (GMT). No. of bitstreams: 1 BANDEIRA.pdf: 1226966 bytes, checksum: 67ac9832ca98569aff75a2cb671763cf (MD5) Previous issue date: 2017-12-06en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCultivo da sojapt_BR
dc.subjectGlycine maxpt_BR
dc.subjectColheita mecanizadapt_BR
dc.subjectVelocidades de deslocamentopt_BR
dc.titlePerdas na colheita da soja em diferentes velocidades de deslocamento da colhedorapt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BANDEIRA.pdf1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.