Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3637
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Onçay, Solange Todero Von-
dc.contributor.referee1Onçay, Solange Todero Von-
dc.contributor.referee2Ody, Leandro Carlos-
dc.contributor.referee3Schaeffer, André Gustavo-
dc.creatorMezadri, Adriana Maria-
dc.date2020-01-10-
dc.date.accessioned2020-03-19T19:28:28Z-
dc.date.available2020-03-19T19:28:28Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3637-
dc.description.abstractThe study starts from the concern with the peasant's invisibility in food production for the sustainability of her family. It seeks subsidies in history to understand the social place of women, renegade to the background in capitalist society. The struggle present in the Peasant Women's Movement (MMC) uses the methodology of the Agroecological Booklet, which records the production of food in agroecological yards. One strategy is demonstrated, proven with data, that the same foods consumed add value to families. Perspective of the visibility of women's work, establishing a link between the history of the struggle for recognition and its relationship with food production, generating a more sustainable context and advances in public policies, ie the objective of the work. The same goes for issues such as agroecology and agribusiness, class relations, female empowerment, women's invisibility, technology in the broad sense. Thus, it produces an analysis from a compilation of data that details a diversity of products, becomes virtually self-sustaining as families participate in food, and an experience that was already being successfully developed also became a reality. four (4) families investigated, mainly improving the diet and giving greater importance to the role of women in the family, with this important action.pt_BR
dc.description.resumoO estudo parte da preocupação pela invisibilidade da mulher camponesa na produção de alimento para sustentabilidade de sua família. Busca subsídios na história para compreender o lugar social da mulher, renegado a segundo plano na sociedade capitalista. A luta presente no Movimento de Mulheres Camponesas (MMC), utiliza-se da metodologia da Caderneta Agroecológica, que registra a produção de alimentos nos quintais agroecológicos. A estratégia é demonstrar, comprovando com dados, que os alimentos mesmo consumidos, agregam valor às famílias. Prospecta dar visibilidade do trabalho das mulheres, estabelecendo um elo entre o histórico da luta pelo reconhecimento das mesmas e sua relação com a produção de alimentos gerando um contexto mais sustentável e avanços nas políticas públicas, é o que objetiva o trabalho. O mesmo adentra em questões como da agroecologia e do agronegócio, relações de classe, empoderamento feminino, invisibilidade da mulher, tecnologia em sentido amplo. Assim, se produz uma análise, desde a compilação dos dados, que explicita uma diversidade de produtos tornam praticamente autossustentáveis as famílias participantes em termos de alimento, que a experiência que já vinha sendo desenvolvida com êxito, se tornou significativa também nas 4 (quatro) famílias gaúchas investigadas, em especial melhorando a alimentação e dando maior relevância ao papel da mulher na família, com esta importante ação.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Tania Ivani Rokohl (tania.rokohl@uffs.edu.br) on 2020-03-12T12:15:57Z No. of bitstreams: 1 MEZADRI.pdf: 482521 bytes, checksum: 9b59074ff3f554d386d0c03c7c08a69d (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2020-03-19T19:28:28Z (GMT) No. of bitstreams: 1 MEZADRI.pdf: 482521 bytes, checksum: 9b59074ff3f554d386d0c03c7c08a69d (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2020-03-19T19:28:28Z (GMT). No. of bitstreams: 1 MEZADRI.pdf: 482521 bytes, checksum: 9b59074ff3f554d386d0c03c7c08a69d (MD5) Previous issue date: 2020en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectMulherespt_BR
dc.subjectCamponesespt_BR
dc.subjectSustentabilidadept_BR
dc.subjectEcologia agrícolapt_BR
dc.titleDa produção de alimentos saudáveis à geração de autonomia e conhecimentospt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Interdisciplinar em Educação do Campo: Ciências da Natureza

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MEZADRI.pdf471.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.