Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/426
Type: Artigo Cientifico
Title: Levantamento dos custos variáveis dos avicultores na produção de frangos de corte Griller nas diferentes estações do ano na região sudoeste do Paraná
Other Titles: Survey of the variable costs of broiler producers in broiler production in different seasons in the suthwestern Paraná, Brazil
Author: Lunardi, Doglas
First advisor: Pedroso, Antonio Carlos
Resume: O Brasil se destaca no cenário mundial de frango como sendo o segundo maior produtor com 13,146 milhões de toneladas e o maior exportador do mundo com mais de 4,3 milhões de toneladas exportadas por ano. Dentre a produção nacional, o Paraná se destaca como o maior produtor de frangos com 32,46% de toda produção. A região Sudoeste do Paraná contribui com 22% da produção do estado, sendo a segunda maior região produtora de frango. Pelas características das propriedades e pela importância da atividade avícola na região Sudoeste, o gerenciamento dos custos de produção de frangos de corte, por parte dos avicultores, se torna fundamental. Diante disso, o presente estudo teve como objetivo apresentar o levantamento dos custos variáveis na produção de frango de corte griller na região Sudoeste do Paraná. A metodologia adotada foi a de coleta dos principais indicadores que contabilizam os custos da produção de frangos griller, com idade média de abate de 29 dias e peso de 1,500kg, em granjas integradoras de uma agroindústria no Sudoeste do Paraná. Foi realizado avaliação de 106 lotes de 60 produtores diferentes. Destes, 98,11% apresentaram saldo positivo, sendo que o percentual de lucro variou de 48% no verão, 38,7% outono, 31,8% inverno e 42,8% primavera. A maior margem de lucro por tonelada de frango produzida foi no verão com R$ 116,08. A mão de obra (31%), lenha (21,5%), energia elétrica (15,7%) e cama (12,6%) somaram mais de 80% de todos os custos variáveis. Dentre as estações do ano, o destaque ficou no consumo de lenha no inverno, que foi 130% maior que no verão. Este estudo além de levantar números para confecção da contabilidade despesas-receitas, ressalta a necessidade de todos os produtores a fazerem o fluxo de caixa em suas propriedades.
Abstract: Brazil stands out in the global broiler scenario as the second largest producer with 13,146 million tons and the world's largest exporter with more than 4,3 million tons exported per year. Among the domestic production, Paraná stands out as the largest producer with 32,46% of all production. The southwestern Paraná contributes with 22% of the state production, being the second largest region of broiler producer. For the characteristics of the properties and the importance of the poultry activity in the southwestern, the management of broiler production costs, by the poultry farmers, becomes fundamental. Therefore, this study aimed to present the survey of variable costs in broiler production in the southwestern Paraná. The methodology used was to collect the main indicators that account for the production costs of broiler, with a mean slaughter age of 29 days and weight of 1,500kg, in integrating farms of an agroindustry in the southwestern of Paraná. The assessment was conducted in106 broiler patches of 60 different producers. 98,11% had a positive balance, the profit percentage varied from 48% in the summer, 38,7% autumn, 31,8% winter and 42,8% spring. The higher profit margin per broiler ton produced was in the summer with R$ 116.08. The work force (31%), wood (21,5%), electricity (15,7%) and bed (12,6%) amounted to more than 80% of all variable costs. Among the seasons, the highlighting was in wood consumption in winter, which was 130% higher than in summer. This study, besides to raising numbers for the confection of revenue-income accounting, highlights the necessity for all producers to make cash flow on their properties, because knowing how much is earned is so important to know how much is spent.
Keywords: Avicultura
Frango de corte
Frango griller
Custos de produção
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal da Fronteira Sul
Acronym of the institution: UFFS
College, Institute or Department: Campus Realeza
Type of Access: Acesso Aberto
URI: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/426
Issue Date: 25-Nov-2016
Appears in Collections:Medicina Veterinária

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LUNARDI.pdf704.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.