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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Koehnlein, Eloá Angélica-
dc.creatorScheid, Viviane Neusa-
dc.date2018-12-07-
dc.date.accessioned2022-03-10T18:55:34Z-
dc.date.available2022-03-10T18:55:34Z-
dc.date.issued2018-12-07-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5173-
dc.description.abstractIntroduction: The pathologies related to aging, especially dementia, are marked by a significant increase in its prevalence. Thus, as there is no efficient treatment to modify the course of these pathologies, prevention becomes a priority and nutrition is an important modifiable risk factor. Objectives: To evaluate the cognitive status and the frequency of consumption of coffee and mate by elderly in southwestern Paraná. Methods: This is a cross-sectional survey with primary data collected from the three provinces of southwestern Paraná: Capanema, Planalto e Realeza. To characterize the sample, sociodemographic and clinical data were collected through a questionnaire. Nutritional status was determined using body mass index, triceps skinfold, and arm circumference. The cognitive status was evaluated by the Mini Mental State Examination and the functional capacity by the Pfeffer questionnaire. The frequency of consumption of coffee and mate was verified by means of a food consumption frequency questionnaire. Descriptive and comparative statistical analyzes were performed. Results and discussion: Participants were 82 elderly people with a predominance of women, 65 to 70 years of age, low educational level, and residents with spouses. The prevalence of cognitive impairment was 20.7%, with a significant association between the cognitive state with schooling (p=0,0084) and the cognitive domains: temporal (p=0,0380) and spatial (p=0,0482) orientation; attention and calculation (p=<0,0001); recall memory (p=0,0036); and language (p=0,0002). There was a high frequency of daily consumption of coffee and mate, but there was no statistical difference according to the cognitive state. Conclusion: A significant number of individuals with cognitive decline were observed, but there was no association between coffee and mate consumption and cognitive status in the sample studied.pt_BR
dc.description.resumoIntrodução: As patologias relacionadas ao envelhecimento, em especial a demência, têm demonstrado um notável aumento em sua prevalência. Desta forma, como até o momento não há tratamento eficiente que modifique o curso destas patologias, a prevenção se torna uma prioridade e a nutrição constitui um importante fator de risco modificável. Objetivos: Avaliar o estado cognitivo e a frequência de consumo de café e chimarrão em idosos do sudoeste do Paraná. Métodos: Trata-se de uma pesquisa transversal com coleta de dados primários realizada com indivíduos idosos em três municípios do sudoeste do Paraná: Capanema, Planalto e Realeza. Para caracterização da amostra foram coletados dados sociodemográficos e clínicos por meio de um questionário. O estado nutricional foi determinado por meio do índice de massa corporal, prega cutânea tricipital e circunferência muscular do braço. O estado cognitivo foi avaliado pelo Mini Exame do Estado Mental e a capacidade funcional pelo questionário de Pfeffer. A frequência de consumo de café e chimarrão foi verificada por meio de um questionário de frequência do consumo alimentar. Análises estatísticas descritivas e comparativas foram realizadas. Resultados e discussão: Participaram 82 idosos com predomínio do sexo feminino, idade de 65 à 70 anos, baixa escolaridade, e residentes com cônjuge. A prevalência de prejuízo cognitivo foi de 20,7%, havendo associação significativa entre o estado cognitivo com escolaridade (p=0,0084) com os domínios cognitivos: orientação temporal (p=0,0380) e espacial (p=0,0482); atenção e cálculo (p=<0,0001); memória de evocação (p=0,0036); e linguagem (p=0,0002). Verificou-se elevada frequência de consumo diário de café e chimarrão, porém, não houve diferença estatística de acordo com o estado cognitivo. Conclusões: Observou-se um número importante de indivíduos com declínio cognitivo, porém não se verificou associação entre consumo de café e chimarrão e o estado cognitivo na amostra estudada.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2022-03-03T17:45:38Z No. of bitstreams: 1 SCHEID.pdf: 528479 bytes, checksum: 818eea85d367a2d9299467c7158122a9 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-03-10T18:55:34Z (GMT) No. of bitstreams: 1 SCHEID.pdf: 528479 bytes, checksum: 818eea85d367a2d9299467c7158122a9 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-03-10T18:55:34Z (GMT). No. of bitstreams: 1 SCHEID.pdf: 528479 bytes, checksum: 818eea85d367a2d9299467c7158122a9 (MD5) Previous issue date: 2018-12-07en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Realezapt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCafépt_BR
dc.subjectConsumo de Alimentospt_BR
dc.subjectCogniçãopt_BR
dc.subjectIdosospt_BR
dc.titleEstado cognitivo e consumo de café e chimarrão em idosos do Sudoeste do Paranápt_BR
dc.title.alternativeCognitive status and consumption of coffee and mate by elderly living on southwest of Paranápt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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