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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Moura, Alexandre Carvalho de-
dc.contributor.advisor-co1Benvegnú, Dalila Moter-
dc.creatorCorrêa, Luciana-
dc.date2018-12-06-
dc.date.accessioned2022-03-10T19:55:32Z-
dc.date.available2022-03-10T19:55:32Z-
dc.date.issued2018-12-06-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5184-
dc.description.abstractAntimicrobial activity of hydroalcoholic extract obtained from pecan nut shell bark [Carya illinoinensis at different concentrations (2.5%, 5%, 10% and 15%) against Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Shigella flexneri and Pseudomonas aeruginosa. The pecan walnut shells were submitted to the Soxhlet extraction apparatus with the absolute alcohol extraction solvent, to obtain the hydroalcoholic extract. The antimicrobial activity was tested by the agar diffusion technique. The extract showed antimicrobial potential against all strains of bacteria analyzed, being effective mainly in gram negative bacteria, inhibiting Shigella flexneri and Pseudomonas aeruginosa. The results obtained from the plating show that the higher the concentration, the lower the bacterial growth. Therefore, the use of extracts of plant species can constitute a natural, sustainable, viable, accessible and alternative source for antimicrobial treatments.pt_BR
dc.description.resumoAvaliou-se a atividade antimicrobiana de extrato hidroalcoólico obtido a partir da casca De Noz-Pecã [Carya illinoinensis em diferentes concentrações (2,5%, 5%, 10% e 15%), contra Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Shigella flexneri e Pseudomonas aeruginosa. As cascas de noz pecã, foram submetidas ao aparelho extrator Soxhlet com o solvente extrator álcool absoluto, para a obtenção do extrato hidroalcoólico. A atividade antimicrobiana do foi testada pela técnica de difusão em ágar. O extrato demonstrou potencial antimicrobiano frente a todas a cepas de bactérias analisadas, sendo eficaz principalmente em bactérias gram negativas, inibindo Shigella flexneri e Pseudomonas aeruginosa. Os resultados obtidos a partir do plaqueamento, demonstram que quanto maior a concentração, menor o crescimento bacteriano. Sendo assim, o uso da extratos de espécies vegetais pode compor uma fonte natural, sustentável, viável, acessível e alternativa para tratamentos antimicrobianos.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2022-03-03T18:51:57Z No. of bitstreams: 1 CORREA.pdf: 535205 bytes, checksum: 93d569606fca51f5fcac3cff7f16b5f9 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-03-10T19:55:32Z (GMT) No. of bitstreams: 1 CORREA.pdf: 535205 bytes, checksum: 93d569606fca51f5fcac3cff7f16b5f9 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-03-10T19:55:32Z (GMT). No. of bitstreams: 1 CORREA.pdf: 535205 bytes, checksum: 93d569606fca51f5fcac3cff7f16b5f9 (MD5) Previous issue date: 2018-12-06en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Realezapt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgentes Antimicrobianospt_BR
dc.subjectPlantas Medicinaispt_BR
dc.subjectFarmacognosiapt_BR
dc.titleAtividade antimicrobiana de extrato hidroalcoólico da casca de noz-pecã [Carya illinoinensis (Wangenh.) C. Koch]pt_BR
dc.typeArtigo Cientificopt_BR
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