Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5609
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor1 | Lima, Cláudia Simone Madruga | - |
dc.contributor.advisor-co1 | Leandrini, Josimeire Aparecida | - |
dc.creator | Lizarelli, Heitor Flores | - |
dc.date | 2022 | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-13T19:32:22Z | - |
dc.date.available | 2022 | - |
dc.date.available | 2022-06-13T19:32:22Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.uri | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5609 | - |
dc.description.abstract | The production of vegetables in the state of Paraná comes predominantly from the conventional planting system. One of the technological strategies to assist the rural producer in the process of converting to sustainable production is the implementation of the vegetable no-tillage system (SPDH). Vegetable production has high investment costs, mainly for inputs, one of the biggest obstacles in the production system. The objective of this research was to determine the main costs and technical coefficients in the implantation and management of a hectare of lettuce produced in organic SPDH in Laranjeiras do Sul/PR. The study was carried out in the 2021 agricultural season, through the installation of an experiment in order to validate the study carried out. The implementation and conduction of a production cycle of 1 ha of lettuce in organic SPDH in Laranjeiras do Sul, indicated a total cost of R$38,265.00. The inputs proved to be the most significant elements within the total cost. Another significant cost component was manual operations. | pt_BR |
dc.description.resumo | A produção de hortaliças no estado do Paraná advém predominantemente do sistema de plantio convencional. Uma das estratégias tecnológicas para auxiliar o produtor rural no processo de conversão para uma produção sustentável é a implementação do sistema de plantio direto de hortaliças (SPDH). A produção de hortaliças apresenta custos de investimentos elevados principalmente para insumos, um dos maiores entraves do sistema produtivo. O objetivo dessa pesquisa foi determinar os principais custos e coeficientes técnicos na implantação e condução de um hectare de alface produzida em SPDH orgânico em Laranjeiras do Sul/PR. O estudo foi realizado na safra agrícola 2021, através da instalação de um experimento a fim de validar o estudo realizado. A implantação e condução de um ciclo da produção de 1 ha de alface em SPDH orgânico em Laranjeiras do Sul, indicou custo total de R$38.265,00. Os insumos demonstraram-se como os elementos mais significativos dentro do custo total. Outro componente significativo dos custos foram as operações manuais. | pt_BR |
dc.description.provenance | Submitted by Suelen Spindola Bilhar (suelen.bilhar@uffs.edu.br) on 2022-06-13T16:29:13Z No. of bitstreams: 1 LIZARELLI.pdf: 931495 bytes, checksum: 8fcae9a043e92eaff32bb9d1bfde34f3 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Approved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-06-13T19:32:22Z (GMT) No. of bitstreams: 1 LIZARELLI.pdf: 931495 bytes, checksum: 8fcae9a043e92eaff32bb9d1bfde34f3 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2022-06-13T19:32:22Z (GMT). No. of bitstreams: 1 LIZARELLI.pdf: 931495 bytes, checksum: 8fcae9a043e92eaff32bb9d1bfde34f3 (MD5) Previous issue date: 2022 | en |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal da Fronteira Sul | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Campus Laranjeiras do Sul | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFFS | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Hortaliças | pt_BR |
dc.subject | Alface | pt_BR |
dc.subject | Plantio direto | pt_BR |
dc.subject | Laranjeiras do Sul (PR) | pt_BR |
dc.title | Custos de implantação e caracterização agronômica de alface em sistema de plantio direto de hortaliças orgânico em Laranjeiras do sul, PR | pt_BR |
dc.title.alternative | Technical coefficients and production costs of lettuce under no-tillage organic vegetables system in Laranjeiras do Sul, PR | pt_BR |
dc.type | Artigo Cientifico | pt_BR |
Appears in Collections: | Agronomia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
LIZARELLI.pdf | 909.66 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.