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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Brandler, Daiani-
dc.contributor.referee1Milanesi , Paola Mendes-
dc.contributor.referee2Camerini, Nerandi Luiz-
dc.creatorVedovatto, Eduardo Henrique-
dc.date2022-
dc.date.accessioned2022-08-19T12:52:11Z-
dc.date.available2022-08-10-
dc.date.available2022-08-19T12:52:11Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/5810-
dc.description.abstractThe bean, one of the main Brazilian food, is a species cultivated throughout the national territory, and most producers make use of saved seeds to deploy their crops. On the other hand, certified seeds follow a legislation to be marketed, with quality assurance. The objective was to evaluate the differences in germination, anthracnose incidence in harvested seeds, yield components and productivity in black beans, from saved and certified seeds, with and without fungicide application. The experiment was carried out in the experimental area and in the Plant Pathology Laboratory at the Universidade Federal da Fronteira Sul - Campus Erechim, and the cultivar used was IPR Urutau. The experiment was conducted in two seasons: the first, from October, 2021 to January, 2022; and the second, from January, 2022 to May, 2022, both in a randomized block design, with 8 replicates. The treatments consisted of: certified seed with fungicide application; certified seed without fungicide application; saved seed with fungicide application; and saved seed without fungicide application. Tests of germination, yield components, seed production, and sanity were carried out. With the use of certified seeds there was less incidence of seeds infected by Colletotrichum lindemuthianum after harvest. The weight of one thousand grains was higher in both harvests with the use of saved seeds. In the second harvest, the treatment of saved seeds with application of fungicides obtained higher productivity.pt_BR
dc.description.resumoO feijão, um dos principais alimentos do brasileiro, é uma espécie cultivada por todo território nacional, sendo que a maioria dos produtores faz o uso de sementes salvas para implantar sua lavoura. Em contrapartida, as sementes certificadas seguem uma legislação para serem comercializadas, com garantia de qualidade. Objetivou-se avaliar as diferenças de germinação, incidência de antracnose nas sementes colhidas, componentes de rendimento e produtividade em feijão preto, provenientes de sementes salvas e certificadas, com e sem aplicação de fungicidas. O experimento foi realizado na área experimental e no Laboratório de Fitopatologia da Universidade Federal da Fronteira Sul - Campus Erechim, e a cultivar utilizada foi a IPR Urutau. O experimento foi conduzido em duas safras: a primeira, de outubro de 2021 a janeiro de 2022; e a segunda, de janeiro de 2022 até maio de 2022, ambas com delineamento de blocos ao acaso, com 8 repetições. Os tratamentos consistiram em: semente certificada com aplicação de fungicidas; semente certificada sem aplicação de fungicidas; semente salva com aplicação de fungicidas; e semente salva sem aplicação de fungicidas. Foram realizados testes de germinação, de componentes rendimento, produção de sementes e sanidade. Com o uso de sementes certificadas evidenciou-se menor incidência de sementes infectadas por Colletotrichum lindemuthianum após a colheita. O peso de mil sementes foi maior em ambas as safras com o uso de sementes salvas. Na segunda safra, tratamento sementes salvas com aplicação de fungicidas, obteve maior produtividade.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Thiago Menezes Cairo (thiago.cairo@uffs.edu.br) on 2022-08-11T18:47:53Z No. of bitstreams: 1 VEDOVATTO.pdf: 437339 bytes, checksum: 6441b589ba1528096e8d2e058499270f (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2022-08-19T12:52:11Z (GMT) No. of bitstreams: 1 VEDOVATTO.pdf: 437339 bytes, checksum: 6441b589ba1528096e8d2e058499270f (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-08-19T12:52:11Z (GMT). No. of bitstreams: 1 VEDOVATTO.pdf: 437339 bytes, checksum: 6441b589ba1528096e8d2e058499270f (MD5) Previous issue date: 2022en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Erechimpt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPhaseolus vulgaris L.pt_BR
dc.subjectColletotrichum lindemuthianumpt_BR
dc.subjectsanidadept_BR
dc.titleDesempenho agronômico e sanitário de sementes salvas e certificadas de feijão preto, CV. IPR Urutaupt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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