Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6653
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Anes, Carlos Eduardo Ruschel-
dc.contributor.referee1Botelho, Louise de Lira Roedel-
dc.contributor.referee2Fernandes, Denise Medianeira Mariotti-
dc.creatorReichert, Vinicius José Anschau-
dc.date2023-02-09-
dc.date.accessioned2023-07-25T19:59:14Z-
dc.date.available2023-
dc.date.available2023-07-25T19:59:14Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6653-
dc.description.abstractDairy production in Brazil and in the world is very important for the economy, there is a constant increase in production and technologies aimed at this area, which makes the production process of this type of culture very important. The present study presents as its theme the management of processes in a family dairy production unit, a property located in the interior of the municipality of São Paulo das Missões – RS. The general objective was to understand how process management can influence a family dairy production unit, through an analysis of the unit and a mapping of the process with the aid of a flowchart. The theoretical basis of the study is structured from references that deal with production management; process management/process analysis based on the flowchart; family farming and dairy production. As for the methodological procedures, the study was classified as qualitative. As for the techniques used to obtain data, a participant observation was carried out in the unit, together with a documental research in reports and documents of the family unit (input purchase invoices, producer block, animal files, ownership certificates), in which you can have knowledge of all types of machines used for the production process, along with the number of animals that make up the process, also, a vertical flowchart of the process was created that demonstrates all the main activities developed in the production. The study of the process resulted in the identification of limitations and bottlenecks in the process, based on these, suggestions for the implementation of equipment and structures were mentioned, which are capable of improving the flow of the unit, avoiding excessive delays and possible bottlenecks in production that can generate future problems.pt_BR
dc.description.resumoA produção leiteira no Brasil e no mundo é de suma importância para a economia, constantemente observa-se aumento na produção e nas tecnologias voltadas a esta área, isso faz com que o processo produtivo desse tipo de cultura se torna imprescindível. O presente estudo apresenta como tema a gestão de processos em uma unidade de produção leiteira familiar, propriedade está localizada no interior do município de São Paulo das Missões - RS. O objetivo geral foi compreender como a gestão de processos pode influenciar uma unidade de produção leiteira familiar, isso através de uma análise da unidade e um mapeamento do processo com auxílio da fluxogramação. A base teórica do estudo está estruturada a partir dos referenciais que tratam da administração da produção; gestão de processos/análise de processos tendo como auxílio e base o fluxograma; agricultura familiar e a produção leiteira. Quanto aos procedimentos metodológicos, o estudo foi classificado como qualitativo. Quanto às técnicas utilizadas para a obtenção de dados, foi feito uma observação participante na unidade, juntamente com uma pesquisa documental em relatórios e documentos da unidade familiar (notas fiscais de compra de insumos, bloco do produtor, fichas dos animais, certidões de posse) a partir da verificação realizada na propriedade se tornou possível ter o conhecimento de todos os tipos de máquinas utilizadas para o processo produtivo, junto com a quantidade de animais que constituem o processo, além de ser criado um fluxograma vertical do processo que demonstra todas as principais atividades desenvolvidas na produção. O estudo do processo resultou na identificação de limitações e gargalos no processo, com base nestes foram apresentadas sugestões de implementação de equipamentos e estruturas, que são capazes de melhorar o fluxo da unidade, evitando demoras excessivas e possíveis gargalos na produção que podem gerar problemas futuros.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2023-07-25T14:33:55Z No. of bitstreams: 1 REICHERT.pdf: 1325857 bytes, checksum: 941744a09796a9ae6a8fc7b3b75902f2 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-07-25T19:59:14Z (GMT) No. of bitstreams: 1 REICHERT.pdf: 1325857 bytes, checksum: 941744a09796a9ae6a8fc7b3b75902f2 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-07-25T19:59:14Z (GMT). No. of bitstreams: 1 REICHERT.pdf: 1325857 bytes, checksum: 941744a09796a9ae6a8fc7b3b75902f2 (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectLeitept_BR
dc.subjectProdução animalpt_BR
dc.subjectAdministraçãopt_BR
dc.subjectEmpresas familiarespt_BR
dc.titleA gestão de processos em uma unidade de produção leiteira familiarpt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Administração

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
REICHERT.pdf1.29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.