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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Kaiser, Douglas Rodrigo-
dc.contributor.referee1Vieira, Renan Costa Beber-
dc.contributor.referee2Werle, Larissa-
dc.creatorJung, Rafael Kieling-
dc.date2023-02-10-
dc.date.accessioned2023-08-07T14:04:22Z-
dc.date.available2023-
dc.date.available2023-08-07T14:04:22Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6736-
dc.description.abstractHydric erosion is one of the main factors that degrade soils in the world. In poorly managed agricultural soils, erosion processes tend to be more pronounced, increasing losses of nutrients and organic matter and generating many environmental problems such as contamination and silting of water bodies. This work aimed to evaluate how different intensities of simulated erosion are able to influence wheat culture productivity. The experimental design used was a randomized block design with four treatments and five replicates. The treatments were performed simulating erosion in furrows, arranged as follows: T1: without soil removal; T2: 2 cm furrows; T3: 4 cm furrows and T4: 7 cm furrows. Treatments 2, 3 and 4 represented losses of 149.5, 395.1 and 742.7 Mg ha-1 of soil, respectively. Evaluations of the soil's quantitative physical attributes and chemical analyses were performed to determine the amount of lost nutrients. The yield components of the culture were evaluated by harvesting 10 representative spikes and the productivity was evaluated by harvesting 1,275m² of the plot area. The data were subjected to analysis of variance and Tukey test at 5%. There was no significant difference in the yield components and physical soil attributes evaluated. There was a significant difference in productivity at three levels, with the treatment without soil removal having the highest productivity (5.3 Mg ha-1) and the treatment with the highest intensity of removal being the least productive (3.8 Mg ha- 1), demonstrating the negative influence of erosion on the wheat culture.pt_BR
dc.description.resumoA erosão hídrica é um dos principais fatores que degrada os solos no mundo. Em solos agrícolas mal manejados os processos erosivos tendem a ser mais acentuados, aumentando as perdas de nutrientes e matéria orgânica e gerando muitos problemas ambientais como a contaminação e assoreamento de corpos d’agua. Este trabalho teve como objetivo avaliar como diferentes intensidades de erosão simulada são capazes de influenciar na produtividade da cultura do trigo. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso contando com quatro tratamentos e cinco repetições. Os tratamentos foram realizados simulando erosão em sulcos, sendo dispostos da seguinte maneira: T1: sem remoção de solo; T2: sulcos de 2 cm; T3: sulcos de 4 cm e T4: sulcos de 7 cm. Os tratamentos 2, 3 e 4 representaram perdas de 149,5, 395,1 e 742,7 Mg ha-1 de solo respectivamente. Foram realizadas avaliações dos atributos físicos quantitativos do solo e análises químicas para determinação da quantidade de nutrientes perdida. As avaliações dos componentes de rendimento da cultura foram realizadas por meio da colheita de 10 espigas representativas e a avaliação da produtividade foi realizada pela colheita de 1,275m² de área da parcela. Os dados foram submetidos a análise de variância e a teste de tukey a 5%. Não houve diferença significativa nos componentes de rendimento e nos atributos físicos do solo avaliados. Houve diferença significativa na produtividade em três níveis, sendo o tratamento sem remoção de solo o de maior produtividade (5,3 Mg ha-1) e o tratamento de maior intensidade de remoção o menos produtivo (3,8 Mg ha-1), demonstrando a influência negativa da erosão sobre a cultura do trigo.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2023-08-03T20:01:45Z No. of bitstreams: 1 JUNG.pdf: 813834 bytes, checksum: 3a8cb9e90e9fd9ba603376302678b73b (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-08-07T14:04:22Z (GMT) No. of bitstreams: 1 JUNG.pdf: 813834 bytes, checksum: 3a8cb9e90e9fd9ba603376302678b73b (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-08-07T14:04:22Z (GMT). No. of bitstreams: 1 JUNG.pdf: 813834 bytes, checksum: 3a8cb9e90e9fd9ba603376302678b73b (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSolospt_BR
dc.subjectErosãopt_BR
dc.subjectDegradação do solopt_BR
dc.subjectTrigopt_BR
dc.subjectProdutividadept_BR
dc.titlePerda de solo e produtividade do trigo em três intensidades de erosão simuladapt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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