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dc.contributor.advisor1Kaiser, Douglas Rodrigo-
dc.contributor.referee1Vieira, Renan Costa Beber-
dc.contributor.referee2Werle, Larissa-
dc.creatorVieira, Isabelle Alicia de Melo-
dc.date2023-12-08-
dc.date.accessioned2024-03-12T17:04:55Z-
dc.date.available2024-
dc.date.available2024-03-12T17:04:55Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7395-
dc.description.abstractErosion represents one of the most severe forms of soil degradation, causing environmental challenges and obstacles to the development of society. Inadequate management of agricultural soils has increased erosion processes, resulting in a decrease in productivity and an increase in socio-environmental problems. The objective of this work was to evaluate the yield components of the soybean crop (Glycine max) in three levels of simulated erosion and quantify the loss of soil and nutrients. The experiment was carried out in the period 2022/2023, under a randomized block design, with four treatments and five replications, namely: without soil removal, 2 cm furrows, 4 cm furrows and 7 cm furrows. In the components number of legumes per plant, grains per vegetable, grains per plant and weight of one thousand grains, there was no significant difference, however, the treatment without removal showed greater plant height and final population of plants with 74.96 cm and 244,444. 42 thousand plants ha-1 respectively and with furrows of 7 cm the lowest plant height and final plant population with 44.86 cm and 38,518.52 thousand plants ha-1 respectively. The greatest soil loss was in the treatment with the greatest removal of the soil layer, generating a loss of 702.4 Mg ha-1 of soil. Soybean productivity was reduced as the removed layer increased, reaching a productivity of 4.8 Mg ha1 in the layer without soil removal, while in the greatest removal (7 cm) productivity reduced to 1.1, Mg ha1, totaling a loss of 76.9% in productivity, confirming the losses generated by erosion in soybean cultivation.pt_BR
dc.description.resumoA erosão representa uma das formas mais severas de degradação do solo, acarretando desafios ambientais e obstáculos para o desenvolvimento da sociedade. O manejo inadequado dos solos agrícolas vem potencializando os processos erosivos, resultando na diminuição da produtividade e o aumento dos problemas socioambientais. O objetivo deste trabalho foi avaliar os componentes do rendimento da cultura da soja (Glycine max) em três níveis de erosão simulada e quantificar a perda de solo e nutrientes. O experimento foi realizado no período de 2022/2023, sob delineamento em blocos casualizado, com quatro tratamentos e cinco repetições, sendo eles: sem remoção do solo, sulcos de 2 cm, sulcos de 4 cm e sulcos de 7 cm. Nos componentes número de legumes por planta, grãos por legume, grãos por planta e peso de mil grãos, não houve diferença significativa, entretanto, o tratamento sem remoção apresentou maior altura de planta e população final de plantas com 74,96 cm e 244.444,42 mil plantas ha-1 respectivamente e com sulcos de 7 cm a menor altura de planta e população final de plantas com 44,86 cm e 38.518,52 mil plantas ha-1 respectivamente. A maior perda de solo foi no tratamento com maior remoção da camada do solo, gerando uma perda de 702,4 Mg ha-1 de solo. A produtividade da soja foi reduzida conforme aumentou-se a camada removida, atingindo uma produtividade de 4,8 Mg ha1 na camada sem remoção do solo, enquanto que na maior remoção (7 cm) a produtividade reduziu para 1,1, Mg ha1, totalizando uma perda de 76,9% na produtividade, confirmando as perdas geradas pela erosão na cultura da soja.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2024-03-11T23:41:42Z No. of bitstreams: 1 VIEIRA.pdf: 1251631 bytes, checksum: 8a2de758cdf190b22ceaaac92bb28b0c (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-03-12T17:04:55Z (GMT) No. of bitstreams: 1 VIEIRA.pdf: 1251631 bytes, checksum: 8a2de758cdf190b22ceaaac92bb28b0c (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-03-12T17:04:55Z (GMT). No. of bitstreams: 1 VIEIRA.pdf: 1251631 bytes, checksum: 8a2de758cdf190b22ceaaac92bb28b0c (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Embargadopt_BR
dc.subjectErosão hídricapt_BR
dc.subjectSojapt_BR
dc.subjectManejo do solopt_BR
dc.subjectProdutividadept_BR
dc.titlePerdas de nutrientes e produtividade da soja em diferentes graus de erosão simuladapt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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