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dc.contributor.advisor1Starikoff, Karina Ramirez-
dc.creatorIreno, Jaine Dochvat-
dc.date2024-10-25-
dc.date.accessioned2025-09-17T20:21:41Z-
dc.date.available2025-09-17T20:21:41Z-
dc.date.issued2024-10-25-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/8786-
dc.description.abstractThe informal trade of animal-derived products has a significant impact on public health, as these foods can harbor microorganisms that transmit diseases. Colonial cheese is one of the most consumed products by the population of southwestern Paraná. Considered an artisanal product, it is traditionally made with raw milk and sold after a few days of maturation. Staphylococcus aureus and Escherichia coli are the main contaminants of cheeses. The objective of the present study was to evaluate the antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria isolated from unlabeled artisanal Colonial cheeses sold in cities in southwestern Paraná. From the collection of seven cheese samples, eight strains of S. aureus and two strains of E. coli were isolated. The strains were then subjected to antimicrobial susceptibility testing using the disk diffusion technique. The following antimicrobials were tested: Penicillin G 10 μg, Ampicillin 10 μg, Erythromycin 15 μg, Cefoxitin 30 μg, Oxacillin 1 μg, Tetracycline 30 μg, Norfloxacin 10 μg, Ciprofloxacin 5 μg, Chloramphenicol 30 μg, Gentamicin 10 μg, Amoxicillin with clavulanic acid 20/10 μg, and Clindamycin 2 μg. It was observed that a total of 50% of the S. aureus strains demonstrated resistance to at least one of the tested antimicrobials, with the highest resistance observed for Penicillin G (75%), Ampicillin (75%), and Tetracycline (62.5%). Additionally, 100% of the strains showed satisfactory sensitivity to Cefoxitin, Chloramphenicol, Gentamicin, and Amoxicillin combined with clavulanic acid, with no resistant isolates. The E. coli strains showed resistance to all tested antimicrobials, except for Norfloxacin, to which they were 100% sensitive. The results obtained in this study highlight the importance of inspecting animal-derived foods and training producers in Good Manufacturing Practices. Moreover, rational use of antimicrobials in animal production should be considered, given the potential risk to local public health due to the transfer of resistance genes that occurs among bacteria.pt_BR
dc.description.resumoO comércio informal de produtos de origem animal representa relevante impacto para a saúde pública, uma vez que os alimentos podem albergar microrganismos transmissores de doenças. O queijo Colonial é um dos produtos mais consumidos pela população do Sudoeste Paranaense. Considerado como um produto artesanal, é tradicionalmente fabricado com leite cru e comercializado após poucos dias de maturação. Staphylococcus aureus e Escherichia coli são os principais contaminantes de queijos. O objetivo do presente trabalho foi avaliar a resistência antimicrobiana de bactérias Staphylococcus aureus e Escherichia coli isoladas de queijos tipo Colonial artesanais, comercializados nas cidades do Sudoeste Paranaense. A partir da coleta de sete amostras de queijo sem rotulagem, foram isoladas oito cepas de S. aureus e duas cepas de E. coli. Em seguida, as cepas foram submetidas ao teste de sensibilidade antimicrobiana pela técnica de disco difusão. Foram testados os seguintes antimicrobianos: Penicilina G 10μg, Ampicilina 10μg, Eritromicina 15μg, Cefoxitina 30μg, Oxacilina 1μg, Tetraciclina 30μg, Norfloxacina 10μg, Ciprofloxacina 5μg, Cloranfenicol 30μg, Gentamicina 10μg, Amoxicilina com ácido clavulânico 20/10μg e Clindamicina 2μg. Observou-se que um total de 50% das cepas de S. aureus demonstraram resistência a pelo menos um antimicrobiano testado, sendo a maior resistência à Penicilina G (75%), Ampicilina (75%) e Tetraciclina (62,5%). Também, 100% das cepas apresentaram sensibilidade satisfatória à Cefoxitina, Cloranfenicol, Gentamicina e Amoxicilina combinada com ácido clavulânico, ambos com nenhum isolado resistente. As cepas de E. coli apresentaram resistência a todos os antimicrobianos testados, exceto à Norfloxacina, em que se demonstraram 100% sensíveis. Os resultados obtidos neste estudo demonstram a importância da inspeção dos alimentos de origem animal e da capacitação dos produtores, com o emprego de Boas Práticas de Fabricação. Ademais, deve-se considerar o uso racional de antimicrobianos na produção animal, devido ao potencial risco para a saúde pública local pela transferência de genes de resistência que ocorre entre as bactérias.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2025-08-13T22:59:04Z No. of bitstreams: 1 IRENO.pdf: 764957 bytes, checksum: 1f03ad47cb9943d8d76423f55179918b (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2025-09-17T20:21:41Z (GMT) No. of bitstreams: 1 IRENO.pdf: 764957 bytes, checksum: 1f03ad47cb9943d8d76423f55179918b (MD5)en
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dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Realezapt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAlimentos de origem animalpt_BR
dc.subjectMicrobiologia de alimentospt_BR
dc.subjectResistencia microbiana às drogaspt_BR
dc.subjectQueijopt_BR
dc.titleResistência antimicrobiana de bactérias isoladas de queijos coloniais sem rotulagempt_BR
dc.title.alternativeAntimicrobial resistance of bacteria isolated from unlabeled colonial cheesespt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
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