Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1716
Type: | Monografia |
Title: | Avaliação de sistemas de criação leiteiros de pequena escala em transição orgânica |
Author: | Buffon, Rodrigo |
First advisor: | Berto, Jorge Luiz |
Resume: | Este estudo de caso de três unidades de produção agrícolas com atividade leiteira em transição para produção orgânica foi desenvolvido no Oeste de Santa Catariana. As unidades de produção agrícolas são familiar, de pequena escala de área e de produção de leite, com baixo capital de produção, baixa disponibilidade de mão de obra e situadas em uma região com fortes restrição associadas à declividade e ao tipo de solo. Foram avaliadas as dimensões econômica, ambiental, de satisfação e bem-estar familiar e bem-estar animal. Essas avaliações foram realizadas a partir de indicadores selecionados após a realização de entrevistas com os agricultores e observação direta nos sistemas produtivos. As unidades revelaramse bem heterogêneas na dimensão econômica, contudo foi observado que essas unidades podem apresentar bom desempenho nessa dimensão. Nas demais dimensões avaliadas o desempenho foi bom, apenas no indicador do nível nutricional do rebanho é que os resultados revelaram uma situação crítica. |
Abstract: | This case study of three agricultural production units with dairy farming in transition to organic production was developed in the West of Santa Catarina. Agricultural production units are familiar, small-scale of area and milk production, low capital production, low availability of manpower and located in a region with strong restrictions associated with declivity and soil type. The economic and environmental dimensions of satisfaction, well-being and family welfare were evaluated. These evaluations were performed from selected indicators after conducting interviews with farmers and direct observation of the production systems. The units have proven to be very heterogeneous in the economic dimension, however it was observed hat these units can provide good performance in this dimension. In the other dimensions evaluated the performance was good, only in nutritional level indicator of the herd is that the results reveal a critical situation. |
Keywords: | Agricultura familiar Leite Agricultura orgânica |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal da Fronteira Sul |
Acronym of the institution: | UFFS |
College, Institute or Department: | Campus Chapecó |
Type of Access: | Acesso Aberto |
URI: | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1716 |
Issue Date: | 2015 |
Appears in Collections: | Agronomia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BUFFON.pdf | 481.01 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.