Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1727
Type: | Monografia |
Title: | Programação e controle da produção em uma agroindústria de laticínios |
Author: | Rauber, Letícia Fernanda |
First advisor: | Anes, Carlos Eduardo Ruschel |
metadata.dc.contributor.referee1: | Oliveira, Fabricio Costa de |
metadata.dc.contributor.referee2: | Schneider, Evandro Pedro |
Resume: | O planejamento e controle da produção são funções da administração ligadas ao processo pro- dutivo em diferentes organizações, sejam elas produtoras de bens ou serviços. Nesse sentido, esta pesquisa procurou analisar como é realizada a programação e o controle, e como pode ser melhorado o processo produtivo de uma agroindústria de laticínios. Para isso, foi descrito o processo produtivo dos principais produtos; verificado os controles utilizados na produção; analisados os controles no processo de produção dos produtos e, sugerido um plano mestre de produção para os principais produtos produzidos na agroindústria. A justificativa para a reali- zação deste estudo recai sobre a importância da compreensão dos conceitos de programação e controle, principalmente no que envolve o processo produtivo em agroindústrias. O estudo é de natureza aplicada, com enfoque qualitativo. A coleta de dados, foi realizada por meio de um roteiro de entrevista semiestruturado, de uma observação não participativa e da pesquisa em documentos de controles da empresa. Por meio da análise de conteúdo, da análise de pro- cesso e do modelo da programação mestre de produção foram analisados os dados coletados na pesquisa. Este estudo resultou em alternativas de melhorias no controle de produção da organização, e deixa como exemplo e sugestão, um modelo de plano mestre de produção para os produtos produzidos na agroindústria, com dados retirados de produções de três anos que antecedem esta pesquisa, assim estimando os valores que constam nos quadros do plano mes- tre. |
Abstract: | The planning and production control are management functions associated with the production process in different companies, whether they are producers of goods or services. In this sense, this research sought to analyze how a programming and control was performed, and how can be improved or productive process of a dairy agroindustry. Thereunto, the production process of the main products were described; the control utilized at production was verified; the process control at the products’ production were analyzed and a master plan of production for the main products produced in the agroindustry was suggested. This study justification lies on the importance of the planning and control concepts comprehension, especially on what concerns production processes on dairy industries. This research has an applied nature, with a qualitative focus and the data collected was analyze through a semi structured interview script, with a non-participated observation and search on control documents from the company. Through content analysis of the process and master production programing plan the data collected were analyze. This study resulted in alternatives for improvements in the production control of the organization, and leaves as an example and suggestion, a model of production master plan for the products produced in the agroindustry, with data taken from three year productions that precede this research, thus estimating values in the master plan tables. |
Keywords: | Administração da produção Plano mestre Processo produtivo Agroindústria de laticínios |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal da Fronteira Sul |
Acronym of the institution: | UFFS |
College, Institute or Department: | Campus Cerro Largo |
Type of Access: | Acesso Aberto |
URI: | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/1727 |
Issue Date: | 29-Nov-2017 |
Appears in Collections: | Administração |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
RAUBER.pdf | 4.84 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.