Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2990
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor1 | Lima, Cláudia Simone Madruga | - |
dc.contributor.advisor-co1 | Pinto, Vânia Zanella | - |
dc.creator | Primak, Thais Kaminski | - |
dc.date | 2017-12-06 | - |
dc.date.accessioned | 2019-07-10T17:14:55Z | - |
dc.date.available | 2019 | - |
dc.date.available | 2019-07-10T17:14:55Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.uri | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2990 | - |
dc.description.abstract | Cabbage has become increasingly important both for farmers and consumers, this greater demand is precisely due to the search for healthy food and even during its production process does not compromise the environment. In this search, alternative products in cultivation are important, among them salicylic acid, which is an elicitor and can be considered an alternative in reducing the use of pesticides in the cabbage crop. In this sense, the objective of this work was to verify the effects of salicylic acid application on plant growth and on the physical-chemical characteristics of leaf kale. The experimental design was completely randomized, with five concentrations of salicylic acid 0 (zero), 0.5; 1.0; 1.5 and 2.0 mM, which were applied biweekly on the leaves, from the transplanting of the seedlings. The exogenous application of salicylic acid promoted physiological changes in plants and physicochemical changes in cabbage leaves. | pt_BR |
dc.description.resumo | A couve de folhas vem tornando-se cada vez mais importante tanto para agricultores como para consumidores, essa maior demanda é justamente devido à busca por alimentos saudáveis, e ainda, que durante seu processo produtivo não comprometa o meio ambiente. Nesta busca, produtos alternativos no cultivo são importantes, entre eles o ácido salicílico, que é um elicitor e pode ser considerado uma alternativa na redução do uso de agrotóxicos na cultura da couve. Nesse sentido, o objetivo neste trabalho foi verificar os efeitos da aplicação do ácido salicílico no crescimento das plantas e nas características físico-químicas de couve das folhas. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com cinco concentrações de ácido salicílico 0 (zero), 0,5; 1,0; 1,5 e 2,0 mM, os quais foram aplicados quinzenalmente sobre as folhas, a partir do transplantio das mudas. A aplicação exógena de ácido salicílico promoveu alterações fisiológicas nas plantas e físico-químicas nas folhas de couve. | pt_BR |
dc.description.provenance | Submitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2019-06-01T00:49:53Z No. of bitstreams: 1 PRIMAK.pdf: 888721 bytes, checksum: 64765821a54f22d8cc6034d2028ce2fb (MD5) | en |
dc.description.provenance | Approved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2019-07-10T17:14:55Z (GMT) No. of bitstreams: 1 PRIMAK.pdf: 888721 bytes, checksum: 64765821a54f22d8cc6034d2028ce2fb (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2019-07-10T17:14:55Z (GMT). No. of bitstreams: 1 PRIMAK.pdf: 888721 bytes, checksum: 64765821a54f22d8cc6034d2028ce2fb (MD5) Previous issue date: 2017 | en |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal da Fronteira Sul | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Campus Laranjeiras do Sul | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFFS | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Produção vegetal | pt_BR |
dc.subject | Fitossanidade | pt_BR |
dc.subject | Reguladores vegetais | pt_BR |
dc.title | Aplicação exógena de ácido salicílico com caracterização agronômicas e físico-químicas de couve folhas minimamente processadas | pt_BR |
dc.type | Artigo Cientifico | pt_BR |
Appears in Collections: | Agronomia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
PRIMAK.pdf | 867.89 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.