Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3309
Type: | Monografia |
Title: | Avaliação da qualidade de silagens de milho e da composição do leite de diferentes propriedades da cidade de Paim Filho - RS |
Author: | Pertile, Alana |
First advisor: | Berenchtein, Bernardo |
metadata.dc.contributor.referee1: | Berenchtein, Bernardo |
metadata.dc.contributor.referee2: | Piazzetta, Hugo Von Linsingen |
metadata.dc.contributor.referee3: | Rezende, Adilson |
Resume: | Objetivou-se através deste trabalho, avaliar a qualidade da silagem de milho e a qualidade do leite produzido em propriedades leiteiras na cidade de Paim Filho/ RS. Foram utilizadas 11 propriedades as quais possuiam vacas Jersey e Holandesas, sendo todas as propriedades cooperadas da Cooperativa Santa Clara. A análise bromatológica da silagem de milho é de extrema importância na determinação da qualidade e do valor nutritivo, a qual foi realizada no Laboratório da Universidade Federal da Fronteira Sul. As variáveis analisadas do leite foram feitas pelo laboratório da Santa Clara seguindo os padrões de qualidade exigidos da empresa. A economia de Paim Filho gira em torno da produção leiteira sendo uma dos principais pilares para a obtenção de renda e sustento de inúmeras famílias. Na região o fornecimento de silagem de milho é, o qual pressupõe o consumo de certas quantidades de nutrientes, sendo capaz de suprir as necessidades dos animais, assim, possibilitando níveis de produtividade em comparação ao alimento fornecido. |
Abstract: | The purpose of this study was evaluate the milk´s quality produced at Paim Filho / RS, and corn silage quality offered for animals. Eleven properties were evaluated, with Jersey and Holstein cows. All farms were cooperative properties of Cooperativa Santa Clara. Bromatological analysis of corn silage is one of the most important determination of quality and nutritive value. The analyzes was carried out at the Federal University of Fronteira Sul. Milk analyzes were made at Santa Clara laboratory following the standards required by the company. Paim Filho's economy revolves around milk production and is one of the main pillars for obtaining income and livelihoods for many families. In the region the supply of corn silage is, which presupposes the consumption of certain amounts of nutrients, being able to supply the needs of the animals, thus, enabling levels of productivity compared to the food provided. |
Keywords: | Milho Silagem Valor nutritivo Leite |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal da Fronteira Sul |
Acronym of the institution: | UFFS |
College, Institute or Department: | Campus Erechim |
Type of Access: | Acesso Aberto |
URI: | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3309 |
Issue Date: | 2019 |
Appears in Collections: | Agronomia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
PERTILE.pdf | 1.25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.