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https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3916
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.advisor1 | Bitencourt, Thiago Bergler | - |
dc.contributor.advisor-co1 | Martins, André | - |
dc.creator | Kleinert, Edmilson José | - |
dc.date | 2020 | - |
dc.date.accessioned | 2021-03-08T22:04:10Z | - |
dc.date.available | 2021 | - |
dc.date.available | 2021-03-08T22:04:10Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.uri | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/3916 | - |
dc.description.abstract | Lipases are a class of enzymes responsible for the hydrolysis of triacylglycerols in fatty acid and glycerol, requiring less energy to promote the reaction. They are applied to several areas of the industry: pharmaceutical, food, chemical, among others. The non-conventional yeast Yarrowia lipolytica can produce a variety of enzymes, including lipase, and therefore it is widely used in industry because it is safe for health. The aim of this work was to evaluate the ability of this yeast to produce lipases with industrial potential. For this, phenotypic screening tests were performed to assess lipolytic, proteolytic, amylolytic activity, esterase activity and submerged fermentation. Due to a better performance among the strains analyzed, Yarrowia lipolytica QU31 strain was used in subsequent tests. Lipase activities ranged from 0.7 to 2.7 U.ml-1, and the variables used did not have a significant influence on these values. None of the strains tested showed amylolytic nor proteolytic activity. In view of the low values found, the yeasts evaluated do not have a good potential to be applied in the industry. | pt_BR |
dc.description.resumo | Lipases são uma classe de enzimas responsáveis pela hidrólise de triacilgliceróis, em ácido graxo e glicerol, exigindo menos consumo energético para realização da reação, sendo utilizada em diversas áreas da indústria: farmacêutica, alimentícia, química, entre outras. A levedura não convencional Yarrowia lipolytica tem a capacidade de produzir diversas enzimas, entre as quais a lipase, sendo amplamente usada industrialmente por ser segura a saúde. O objetivo deste trabalho foi avaliar a capacidade da levedura em produzir lipases. Para tal foram realizados testes fenotípicos de screening, para avaliar atividade lipolítica, proteolítica, amilolítica, atividade de esterase e produção por fermentação submersa. A cepa escolhida para os ensaios posteriores foi a QU31. As atividades de lipase variaram de 0,7 a 2,7 U.ml-1 sendo que as variáveis utilizadas não apresentaram influência significativa para esses valores. Nenhuma das cepas testadas apresentou atividade amilolítica ou proteolítica. Em vista dos baixos valores encontrados, as leveduras avaliadas não apresentam bom potencial para serem aplicadas na indústria. | pt_BR |
dc.description.provenance | Submitted by Suelen Spindola Bilhar (suelen.bilhar@uffs.edu.br) on 2021-03-03T14:20:57Z No. of bitstreams: 1 KLEINERT.pdf: 1462407 bytes, checksum: 7c612799054df3131ba6fdd20708f355 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Approved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2021-03-08T22:04:10Z (GMT) No. of bitstreams: 1 KLEINERT.pdf: 1462407 bytes, checksum: 7c612799054df3131ba6fdd20708f355 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2021-03-08T22:04:10Z (GMT). No. of bitstreams: 1 KLEINERT.pdf: 1462407 bytes, checksum: 7c612799054df3131ba6fdd20708f355 (MD5) Previous issue date: 2020 | en |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal da Fronteira Sul | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Campus Laranjeiras do Sul | pt_BR |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFFS | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Enzimas hidrolíticas | pt_BR |
dc.subject | Lipase | pt_BR |
dc.subject | Leveduras | pt_BR |
dc.title | Expressão de hidrolases e produção de lipase por yarrowia lipolytica | pt_BR |
dc.type | Dissertação | pt_BR |
dc.level | Mestrado | pt_BR |
Appears in Collections: | Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos |
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