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Type: Artigo Cientifico
Title: Ácido salicílico e cobertura de solo no cultivo de physalis
Other Titles: Salicylic acid and soil cover in the cultivation of physalis
Author: Vaz, Juliana Martins
First advisor: Lima, Cláudia Simone Madruga
Resume: O objetivo neste trabalho foi verificar a influência da aplicação de diferentes concentrações de ácido salicílico e distintas coberturas de solo no cultivo de physalis (Physalis peruviana L). O trabalho foi desenvolvido na área experimental da Universidade Federal da Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul-PR. Foram utilizadas mudas de physalis produzidas em casa de vegetação. A campo foram submetidas a cinco concentrações de ácido salicílico (0,1,2,3,4 mM.L-¹), e três coberturas de solo (palhada de gramínea, eucalipto e testemunha sem palhada). Nas avaliações de pré colheita, o delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 3x5. Para as avaliações pós-colheita o delineamento experimental foi 3x5x2, sendo considerado também o mês de colheita. Não houve interação entre os fatores para as variáveis analisadas. Para incremento de altura e diâmetro e presença de insetos, incidência e severidade de doenças foliares somente o fator concentrações de ácido salicílico influenciou. Na pós colheita somente o mês de colheita interferiu nos fatores, sendo a colheita de setembro com maior número e massa dos frutos, mas também o maior ataque de insetos e doenças. Concluiu-se com este trabalho que a aplicação de ácido salicílico influenciou no desenvolvimento de plantas de physalis.
Abstract: The objective of this work was to verify the influence of the application of different concentrations of salicylic acid and different soil coverings in the cultivation of physalis (Physalis peruviana L). The work was developed in the experimental area of the Federal University of Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul-PR. Physalis seedlings produced in a greenhouse were used. The field was subjected to five concentrations of salicylic acid (0,1,2,3,4 mM.L-¹), and three soil coverings (grass straw, eucalyptus and control without straw). In the pre-harvest evaluations, the experimental design was randomized blocks, in a 3x5 factorial scheme. For post-harvest evaluations, the experimental design was 3x5x2, and the month of harvest was also considered. There was no interaction between the factors for the analyzed variables. For height and diameter increase and presence of insects, incidence and severity of leaf diseases, only the factor of salicylic acid influences. In the post-harvest period, only the month of harvest interfered in the factors, with the September harvest having the largest number and mass of fruits, but also the greatest attack by insects and diseases. It was concluded with this work that the application of salicylic acid influenced the development of physalis plants.
Keywords: Ácidos
Cobertura de solo
Indução
Plantas herbáceas
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal da Fronteira Sul
Acronym of the institution: UFFS
College, Institute or Department: Campus Laranjeiras do Sul
Type of Access: Acesso Aberto
URI: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/4193
Issue Date: 2021
Appears in Collections:Agronomia

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