Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6643
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Fernandes, Denise Medianeira Mariotti-
dc.contributor.referee1Anes, Carlos Eduardo Ruschel-
dc.contributor.referee2Gioveli, Izabel-
dc.creatorCaten, Luiz Carlos Ten-
dc.date2023-02-14-
dc.date.accessioned2023-07-25T11:56:47Z-
dc.date.available2023-
dc.date.available2023-07-25T11:56:47Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6643-
dc.description.abstractCompanies have continually sought to adapt to the market and their customers, seeking to offer quality products and services, in order to achieve success. This search is also evidenced by the growth of the market for family agribusiness products, and associated with this, the concern with food safety, as well as the requirements of the relevant legislation for the regularization of this sector, making it necessary to implement programs and tools for quality control. Therefore, the study aimed to analyze the contributions of different quality management tools in agroindustry, as well as to identify publications related to quality management tools in agroindustry,; characterize and map publications that deal with the subject and finally, describe the quality management tools most addressed in the research surveyed. Considering the relevance of the theme, a bibliometric analysis was carried out, based on the search for works on quality management in agroindustry, in the Google Scholar database, from 2012 to 2022. 22 studies published in annals of events were included. , periodicals, university degree completion papers and master's dissertations. After selecting the studies, a descriptive research was carried out with a quantitative and qualitative approach. Through the study it was possible to conclude that the quality management tools properly applied in a production line make it possible to remedy and even avoid bottlenecks in the process, helping the company to identify and eliminate failures as well as to improve the quality of its product.pt_BR
dc.description.resumoAs empresas tem buscado continuamente se adaptar ao mercado e aos seus clientes, buscando oferecer produtos e serviços de qualidade, para alcançarem o sucesso. Essa busca é evidenciada também com o crescimento do mercado de produtos da agroindústria familiar, e associado a isso, a preocupação com a segurança dos alimentos, bem como as exigências das legislações pertinentes para regularização desse setor, tornando necessária a implantação de programas e ferramentas de controle de qualidade. Diante disso, o estudo objetivou analisar as contribuições das diferentes ferramentas de gestão da qualidade nas agroindústrias, assim como, identificar as publicações relacionadas as ferramentas de gestão da qualidade nas agroindústrias; caracterizar e mapear publicações que versam sobre a temática e por fim, descrever as ferramentas de gestão da qualidade mais abordadas nas pesquisas levantadas. Considerando a pertinência da temática, realizou-se uma análise bibliométrica, a partir da busca de trabalhos sobre a gestão de qualidade em agroindústrias, na base de dados Google Acadêmico, no período de 2012 a 2022. Foram incluídos 22 estudos publicados em anais de eventos, periódicos, trabalhos de conclusão de curso superior e dissertações de mestrado. Após a seleção dos estudos realizou-se a pesquisa descritiva com abordagem quanti-qualitativa. Através do estudo foi possível concluir que as ferramentas de gestão da qualidade devidamente aplicadas em uma linha de produção possibilitam sanar e até mesmo evitar gargalos no processo, auxiliando a empresa na identificação e eliminação de falhas como também na melhoria da qualidade do seu produto.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jane Lecardelli (jane.lecardelli@uffs.edu.br) on 2023-07-24T18:53:20Z No. of bitstreams: 1 CATEN.pdf: 781298 bytes, checksum: d7e46e07bbd0296ee485681818eb0f2e (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2023-07-25T11:56:47Z (GMT) No. of bitstreams: 1 CATEN.pdf: 781298 bytes, checksum: d7e46e07bbd0296ee485681818eb0f2e (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-07-25T11:56:47Z (GMT). No. of bitstreams: 1 CATEN.pdf: 781298 bytes, checksum: d7e46e07bbd0296ee485681818eb0f2e (MD5) Previous issue date: 2023en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerro Largopt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectIndústria agrícolapt_BR
dc.subjectEmpresas familiarespt_BR
dc.subjectAdministração da qualidadept_BR
dc.subjectBibliometriapt_BR
dc.titleContribuições das diferentes ferramentas da qualidade na gestão das agroindústriaspt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Administração

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CATEN.pdf762.99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.